FT: Merkez Bankası şaşırttı

Financial Times, Merkez Bankası'nın politika faizini yarım puan düşürmesini şok bir karar olarak yorumladı.

İngiliz Financial Times gazetesi, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun dün beş yıl aradan sonra ilk kez olağanüstü toplanarak haftalık repo faizini yarım puan düşürmesini şok bir karar olarak niteledi.

Financial Times, bu adımın piyasa uzmanlarını şaşırttığını belirterek şunları kaydetti:

"Şu anda enflasyon yüzde 6,3. Merkez Bankası'nın hedefi yüzde 5,5. Bazıları, faiz indiriminin istikrara tehdit oluşturabileceğinden endişe ediyor. Bu kaygıyı taşıyanlar cari açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 9 ve kredi artış oranının yüzde 40'a dayandığına dikkat çekerek Türk ekonomisinin aşırı ısınma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylüyor."

Gazeteye konuşan Capital Economics'ten Neil Shearing, "Karar vericilerin önündeki asıl zorluk büyümeyi canlandırmak değil, cari açığı kontrol altına alıp ekonomiyi yeniden sürdürülebilir bir çizgiye oturtmaktır" dedi.

Shearing, mali politikaların sıkılaştırılmaması halinde Türk ekonomisi için "yumuşak iniş" olasılığının zayıf olduğunu savundu.

Royal Bank Of Scotland'dan Timothy Ash ise bu sürpriz adımın Merkez Bankası'nın güvenilirliğinin sorgulanmasına neden olabileceğini öne sürdü.

Sayfa Yükleniyor...