GM'in yolu iflas korumaya çıkıyor

ABD'li otomotiv üreticisi General Motors'un hissedarlara sunduğu hisse karşılığı borç değişimi kabul görmedi. GM'in iflas korumaya başvurmasına kesin gözüyle bakılıyor.

GM'in yolu iflas korumaya çıkıyor

ABD'li otomotiv üreticisi General Motors'tan (GM) yapılan açıklamada, 27 milyar dolarlık teminatsız borç karşılığı yüzde 10 hisse değişim teklifinin, çok az hissedar tarafından kabul edilmesiyle başarısızlığa uğradığı belirtildi.

Şirket yönetim kurulunun toplanarak bir sonraki adıma karar vereceği bildirildi.

Açıklamada, teklif edilen hisse senedi miktarının aslında Hazine tarafından yapılan borç anlaşması gereği GM'in borçlarını karşılayacak miktarın altında olduğu belirtildi.

Obama yönetimi, sadece hissedarların yüzde 90'ı ile birlikte sendika üyesi olmayan işçilerin bir araya gelip GM'in maliyetlerini azaltması konusunda anlaşması durumunda, şirkete daha fazla fon sağlayabileceğini belirtti.

Birleşik Otomobilciler Sendikası, dün orijinal planda yüzde 39 hissesini satın alacağını açıkladığı GM'nin sadece yüzde 20 hissesini satın alacağını açıklayıncaya kadar şirketin iflas korumadan kaçınma umudu vardı.

Hissedarların hisse karşılığı borç teklifinin başarısızlığı ve sendikanın daha az hisse satın almasıyla, boşta kalan hisselerin ABD hükümetine gidecek olması, iflas korumayı kaçınılmaz hale getirdi.

Hükümetin, GM'deki hissesinin yüzde 50 olması planlanırken, bu oran sendikanın kararından sonra yüzde 69'a çıkmış olacak.

GM, bugüne kadar ABD hükümetinden 19,4 milyar dolar yardım aldı. Hükümet borçların azaltılması, istihdam maliyetlerinin düşürülmesi ve fabrika kapatmalar için şirkete 1 Haziran'a kadar süre verdi.

Sayfa Yükleniyor...