Gurbetçi emeklilik için dönüyor

Avrupa’da yaşayan 5.5 milyon gurbetçiden 600 bini, emekli olmak için SGK’ya başvurdu. Mayıs itibariyle 307 bin gurbetçiye emekli aylığı bağlandı.

Gurbetçi emeklilik için dönüyor

Avrupa'da yaşanan ekonomik kriz işsizliği tırmandırırken, emeklilik kararı da bundan etkilendi. Gurbetçiler, emekli olmak için rotayı Türkiye’ye çevirdi.

Sabah gazetesinde yer alan habere göre; Mayıs ayı itibariyle Türkiye'den emekli olmak için yapılan başvuru sayısı 600 bine ulaştı, 307 bin gurbetçiye aylık bağlandı.

Ev kadınlığıyla geçen sürenin karşılığında borçlanarak emekli olma hakkı tanınan binlerce gurbetçi kadın da Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurdu.

SGK merkez ve taşra birimlerinde son dönemde 566 bin 894 gurbetçi yurtdışı borçlanma işlemi gerçekleştirirken, 306 bin 709 vatandaşa aylık bağlandı.

Mayıs 2012 yurtdışı sosyal güvenlik anlaşmalarına göre bağlanan aylıklar da dâhil olmak üzere toplam 370 bin 126 sigortalıya aylık ödeniyor. Bunların 4 bin 223'ü malullük, 304 bin 266'sı yaşlılık, 61 bin 280'i ise ölüm aylığı.

SGK Başkanı Fatih Acar, Almanya başta olmak üzere gurbetçilerin hizmet ve emeklilik bilgilerinin elektronik ortamda alınması projesiyle gurbetçilerin emeklilik işlemlerini hızlandıracaklarını söyledi.

Acar, "Almanya'dan emekli olup aylıklarını SGK aracılığı ile Türkiye'den alan vatandaşlarımızdan her yıl için yaşam belgesi alınması uygulamasından da vazgeçilecek" dedi.

Sayfa Yükleniyor...