Hacı Bayram Camisi 14 Şubat'ta açılıyor

Tarihi Hacı Bayram Camisi ve yıkılarak yeniden inşa edilen ek binası, Pazartesi günü saat 12.00'de hizmete girecek. Akşam ise Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in katılımıyla Mevlit okutulacak ve TRT'den canlı olarak yayınlanacak.

Hacı Bayram Camisi 14 Şubat'ta açılıyor

Hacı Bayram Camisi'nin orijinal kısmı, tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkaracak şekilde restore edildi, 1970'li yıllarda inşa edilen ek bina yıkıldı ve daha moderni yapıldı.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek, Hacı Bayram Camisinin inanç turizmi açısından Başkent Ankara'nın merkez haline gelmesini sağlayacağını ifade etti.       

Caminin 1428 yılında yapıldığını, Hacı Bayram Veli Hazretleri'nin 1429 yılında vefat etmesinin ardından caminin yanındaki türbeye defnedilmesiyle buranın öneminin daha da arttığını belirten Gökçek, caminin orijinal kısımda çeşitli yıllarda 5 kez onarım gerçekleştirildiğini ve tarihi dokunun kısmen bozulduğunu, belediye olarak orijinal kısımda tarihi dokuyu yeniden ortaya çıkarttıklarını kaydetti.        

Başkan Gökçek, camide yapılan çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:       

''Orijinalinde tavan ve ahşapların üzerindeki kat kat yağlı boyalar özel bir şekilde kazınarak, buradaki nakışlar ve hatları ortaya çıkarttık. Tüm bu çalışmalarımızı da üniversitelerden ve Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden uzmanlar eşliğinde gerçekleştirdik. Ana mihrap boyalarını tamamen kazıdık ve bu kısmın üzerindeki mevcut olan kabartmalı hatları yeniden ön plana çıkardık. Ayrıca orijinal caminin tavan temizliğini gerçekleştirirken, pencere doğramalarını yine orijinaline sadık kalarak yeniledik. Taban ahşapları, avizeler, halılar yenilendi. Cami ve türbenin dış duvar tuğla kaplamaları da özel bir sistemle kumlama yapılarak temizlendi. Ayrıca orijinal caminin çatısına dokunmadan, çatı örtüsü ve saçaklarını da yeniledik. Orijinal caminin tarihi dokusunu yeniden ortaya çıkarttık.''
       
EK BİNA ARTIK, ORİJİNAL CAMİYLE BÜTÜNLÜK OLUŞTURUYOR
Orijinal camiye ek olarak 1970'li yıllarda da eklenti yapıldığını, ancak bu yapılan ek binanın orijinaliyle bütünlük oluşturmadığını ve zaman içerisinde bozulduğuna dikkati çeken Gökçek, ek binayı yıkarak, yeniden inşa ettiklerini kaydetti.        

Gökçek, yıllar içerisinde ek bina ve etrafına, meydan görüntüsünü kapatacak şekilde tek katlı tuvaletler, abdesthaneler ve benzeri binalar yapıldığını, bunların hepsinin, meydanı açmak ve genişletmek için yıkarak, yerin altına aldıkları bilgisini verdi.        

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun izniyle, başında Anadolu Medeniyetler Müzesi ve Koruma Uygulama Denetim Müdürlüğü personellerinin denetimiyle birlikte ek binanın da yıkımını gerçekleştirdiklerini aktaran Gökçek, şunları kaydetti:        

''Kadın ve erkek abdesthanelerini meydandan kaldırıp, yerin altına aldık. Ayrıca tuvaletlerden camiye giriş için yerin altında ve ek binanın altında namazgah oluşturuldu. Bu alt katı da bayanların namaz kılması için tasarladık. Eskiden 100 metre kare olan bu bölüm, artık 890 metre kare olarak hizmet verebilecek. Böylece vatandaşlar abdestlerini alıp meydana çıkmadan camiye ve namaz kılma mekanlarına geçiş yapabilecek. Cuma namazları ve bayram namazlarında yoğunluğa göre burası bölümlere ayrılarak erkeklere de hizmet verebilecek. Yeni yapılan ek bina, orijinal camiye orantılı bir şekilde yapıldı. Yaklaşık 2 bin metre kare olan ek binanın iç ve dış dizaynını da yine orijinal caminin tarihi dokusuna uygun ve bütünlük oluşturacak bir şekilde yaptık.''
       
KAPASİTESİ ARTIRILDI
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melik Gökçek, Hacı Bayram Camisi'nde geçmiş dönemlerde ancak bin kişinin namaz kılabildiğini, bu sayının da artırıldığını ve artık kapalı alanda 4 bin 500, açık alanda da bin 500 kişinin aynı anda namaz kılabileceğine işaret ederek, açıklamada ''Meydan kaplamalarını da namaz kılarken, saf tutuş yönüne göre döşedik. Ayrıca tuvaletlere özürlü vatandaşlarımızın da ulaşabilmesi için özürlü asansörü hemen ek binanın arkasına yapıldı. Bunun yanında da alt kata ve tuvaletlere inişler için de yürüyen merdivenler yaptık. Hem orijinal caminin hem de ek binanın ısıtma, soğutma, havalandırma ve ses sistemlerini de son teknolojiyle düzenledik'' ifadelerine yer verdi.        

Caminin açılışının yapılacağı 14 Şubat Pazartesinin hem Hz. Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili'ne hem de Sevgililer Günü'ne denk geldiğini hatırlatan Gökçek, ''Hacı Bayram Camisi'nin bu tarihte açılması da çok anlamlı olacak. O gün yapacağımız güzel bir açılışla, artık tüm vatandaşlarımız namazlarını daha geniş, ferah ve güzel olan bu camimizde kılabilecekler. Ayrıca türbe ziyaretlerini de gerçekleştirebilecekler'' dedi.        

Daha önce Augustus Tapınağı'na ilişkin de çalışmalar yaptıklarını ve son çalışmayla buranın yıkılmaya yüz tutan duvarlarının güçlendirildiğini hatırlatan Gökçek, Hacı Bayram Camisi ve ek binasındaki çalışmalar ve duvarının dayandığı Augustus Tapınağının inanç turizmi merkezi olmasını sağlayacağını, ayrıca bu bölgenin çevresinde bulunan tescilli tarihi binaların da restorasyonlarını tamamladıklarını kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...