Halkbank: Kârlılıkta 2008'i geçeriz

Halkbank Genel Müdürü Aydın, kârlılıkta 2009'da 2008'in üzerinde bir yıl beklediklerini bu yıl için istihdamda ve şube sayısında artış öngördüklerini söyledi.

Halkbank: Kârlılıkta 2008'i geçeriz

Düzenlenen basın toplantısında konuşan ve toplantı sonrasında Reuters'ın sorularını yanıtlayan Halkbank Genel Müdürü Hüseyin Aydın, 2008'in son çeyreğinde kârlılıktaki olumsuz tablonun yerini 2009'un ilk çeyreğinde olumlu tabloya bıraktığını bunun ana nedenin ise mevduat faizlerindeki değişikliklerden kaynaklı olduğunu söyledi.

Aydın "2008 son çeyrekte kârlılıktaki düşüş açık ve net bir şekilde faiz oranlarından kaynaklı. Aynı şekilde bunun tersine dönmesiyle birlikte sonuna yaklaştığımız 2009'un ilk çeyreğinde kârlılıkta geçen yılın ilk çeyreğindeki başarıyı gösterdik" dedi.

Yılın ikinci yarısı ve özellikle son çeyreği beklentilerinde "gayet olumlu" olduklarını belirten Aydın, "Kârlılıkta 2009'da 2008'in üzerinde olacağız" dedi.

Halkbank'ın dün akşam İMKB'ye yaptığı açıklamaya göre 2008'de konsolide olmayan net kârı bir önceki yıla göre yüzde 10 gerileyerek 1.018 milyar lira oldu.

Yılın bugüne kadarki bölümünde 521 yeni istihdam sağladıklarını belirten Aydın "Bu yıl 11 yeni şube açtık asgari 25 tane daha yeni şube açarız... Yeni istihdam da hedefliyoruz" dedi. Şu an itibarıyla şube sayılarının 640 olduğunu da sözlerine ekleyen Aydın benzer büyüklükte bankaların şube sayılarının daha yüksek seviyelerde olduğunu şube sayısında artışının önümüzdeki dönemde devam etmek istediklerini söyledi.

AKTİFLER YÜZDE 27 ARTTI
    Halkbank'ın 2007 yılsonunda 40.2 milyar TL olan toplam aktifi, 2008 yılsonu itibariyle 51.1 milyar lira'ya ulaştığını belirten  Aydın Halkbank'ın, toplam aktiflerde elde ettiği yüzde 27'lik artışla sektör ortalamasının üzerine çıktığını belirtti. Halkbank,  mevduat artışında da sektör genelinden daha iyi performans sergilediğini belirten Aydın, toplam mevduatı yüzde 30.6  artıklarını söyledi. Halkbank'ın toplam mevduatının 2008’de 40.3 milyar TL’ye yükseldiğini belirten Aydın geçen yıl aynı dönem  bu rakamın 30.8 milyar TL olduğunu belirtti.

    2009 yılının ikinci yarısında finans piyasalarının olumlu bir seyre gireceğine inandıklarını ve hedeflerini bu yönde koyduklarını  belirten Aydın, "2009'da kredi hacminde sektörün üzerinde büyümeyi devam ettirmeyi hedefliyoruz" dedi.

YENİ HİSSE SATIŞI
    Yeni hisse satışı konusunda Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun yeni hisse satışı açısından tek yetkili kurum olduğunun altını  çizen Aydın, hisse satışı konusunda bugün itibarıyla alınmış yeni bir karar olmadığını vurguladı. Yeni bir yol haritası için  bugünlerde herhangi bir beklentimiz söz konusu değil. Ancak Halkbank'ın bilanço performansı bankacılık hissesi veya banka  almak isteyenler için her zaman cazip olacaktır. Biz bunu vaat ediyoruz" dedi.

    Aydın sözlerini, "Ticareti, bankacılığı devletin dışındaki sermayedarların yapması gereken bir husus olarak görüyoruz. Bunu  benzer Avrupa ülkelerinde de göreceğimizi düşünüyorum" diye sürdürdü.

    Halkbank'ın takipteki kredilerinde 2008'de sektörün aksine düşüş olduğunu belirten Aydın, "2009'da takipteki kredileri yüzde  4.5 seviyesinde tutmayı planlıyoruz. Ama bu rakamın yüzde 5 olması bile rahatsızlık vermez kaldı ki biz takipteki alacaklardan  2001'den beri her yıl ortalama 350 milyon lira tahsilat yapabiliyoruz... Hiç bir zaman takipteki kredinin ana parasını tahsil
etmediğimiz olmadı" dedi.

    Aydın ayrıca takipteki kredileri azaltmak amacı ile kredilerin yeniden yapılandırma çalışmaları yürüttüklerini söyledi.

    Aydın bankanın sermaye yeterlilik rasyosunu ise yüzde 14.5 ile sektörün altında olduğunu da vurgulayarak yasal sınırların  üzerinde kalmayı hedeflediklerini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...