Halkbank'ta ikincil halka arz 6 aya yapılabilir

Halkbank'ın en fazla yüzde 24 payı için öngörülen ikincil halka arzın 6 ay içinde yapılabileceği belirtiliyor.

Halkbank'ta ikincil halka arz 6 aya yapılabilir

Hükümetin, bütçe hedeflerinden sapmayı özelleştirme gelirleriyle kısmen telafi etmek istemesi kapsamında, Özelleştirme İdaresi (ÖİB) portföyündeki satışa en hazır varlık olan Halkbank'ta, kamuya ait hisselerin kontrolü ÖİB'de kalacak şekilde, ikincil halka arz yoluyla satışının altı ay içinde yapılması bekleniyor.

Danışman seçiminin ardından özelleştirme hazırlıkları hızlanan Halkbank'ta ÖİB'nin yüzde 75.03 payı bulunurken, bankanın yüzde 24.98'i İMKB'de işlem görüyor.

Konuya yakın kaynakların Reuters'a verdiği bilgilere göre, ÖİB’nin bankada bulunan yüzde 75 payının tamamını aynı anda elden çıkartması düşük bir ihtimal olarak değerlendirilirken, izlenebilecek satış yöntemleri arasından 'talep toplamalı ikincil halka arz' ile 'toptan satışlar pazarında blok satış' yöntemleri ağırlık kazanıyor.

ÖİB Başkan Vekili Ahmet Aksu da Reuters'a konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü belirterek, "Danışmanlık sözleşmesini yeni imzaladık. Konunun hassasiyetini de göz önüne alarak tarih konusunda herhangi bir şey söyleyemem" dedi.

ÖİB, yüzde 75.03’üne sahip olduğu Halkbank'ın özelleştirme stratejilerinin tespiti ve sürecin yürütülmesi konusunda İdare'ye hizmet vermek üzere Citi ve FinansInvest'i danışman olarak atarken; Türk Telekom'a da danışman seçeceğini geçen hafta açıkladı.

Konuya yakın bir kaynak, Halkbank'ta ikincil halka arzın önümüzdeki altı ay içinde olmasını beklediğini belirterek, "Yaklaşık yüzde 24'lük bir hissenin önümüzdeki 6 ay içinde ikincil halka arzının olması muhtemel" dedi ve ÖİB'nin kalan yüzde 51 hisseyi daha sonraki bir dönemde blok olarak satmayı tercih edeceğini kaydetti.

'ÖZELLEŞTİRMEYE EN HAZIR OLAN HALKBANK'
Konuya yakın bir kaynak, "Eğer siyasi otorite, paranın kasaya bir an önce girmesini istiyorsa, bunu en hızlı şekilde, İMKB'ye kote olmaları sebebiyle, portföydeki THY, Türk Telekom ve Halkbank'tan sağlayabilir. Bunların içinde de en hazırlıklı olan Halkbank" dedi ve şöyle konuştu:

"Danışman, alternatifli hazırlıklarını elinde hazır tutarsa, bankanın finansalları geldiğinde, hem rakamların, hem piyasa koşullarının uygun olması halinde en fazla iki-üç ay içinde işlemi tamamlayabilir. Halkbank'ta, miktarın büyüklüğü sebebiyle, arzın en az birkaç milyar dolar olacağı düşünülürse, yurtdışı tanıtım gerekir, biraz bu vakit alır."

Aktiflerine göre en büyük ikinci kamu bankası olan Halkbank'ın piyasa değeri 18.7 milyar lira (10.4 milyar dolar) seviyesinde bulunuyor.

Halkbank'ın 10 Mayıs 2007 tarihinde gerçekleşen halka arzıyla banka hisselerinin yüzde 24.98'i İMKB'ye kote edildi. 1.8 milyar dolar büyüklüğündeki halka arzda, yurtiçinde 1.9 milyar lira, yurtdışında ise 15.4 milyar lira olmak üzere toplam 17.3 milyar lira talep toplandı.

ÖNCE HALKA ARZ
Bir başka kaynak da, Halkbank özelleştirmesinin peyderpey olması olasılığının daha yüksek olduğunu belirtti ve, "ÖİB’nin yüzde 75'in tamamını aynı anda elden çıkartması düşük bir ihtimal. THY örneğinde olduğu gibi 'talep toplamalı ikincil halka arz' ile özellikle yabancılara yönelik 'toptan satışlar pazarında blok satış' yöntemleri, eş zamanlı veya 1-2 ay arayla, birlikte kullanılabilir. Konjonktüre göre, toptan satışlar pazarından satışta yüzde 20'lik fiyat marjı imkanı da kullanılabilir" dedi.

Halka arzlarda, yabancı yatırımcılara sağlanan fiyat avantajı, yerli kurumsal yatırımcılar ve küçük yatırımcılar tarafından eleştirilirken, Halkbank'a talebin yoğun olması ve ekonomik parametreler bozulmadan satış zamanının ayarlanabilmesi halinde, bu imkanın kullanılmayabileceği belirtiliyor. ÖİB ve danışmanların, satış yöntemleri ve zamanlaması konusunda alternatifli çalışmalarına hız vererek devam ettikleri biliniyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Halkbank'ta halka açıklık oranının yüzde 49'a kadar çıkarılmasının gündemde olabileceğini, kalan yüzde 51 hisse için de çok uzun vadede stratejik satışın söz konusu olabileceğini söylemişti.

Sayfa Yükleniyor...