İDO'ya 861 milyon dolar

İDO'nun özelleştirme ihalesini 861 milyon dolarlık teklifle Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu kazandı. Yeni güzergahlar planladıklarını belirten Akfen CEO'su Güçsav, "Beşiktaş'tan binen bir yolcu deniz otobüsüyle Bandırma'ya kadar gidip oradan otobüsle İzmir'e 4-5 saatte geçebilir" dedi.

İDO'ya 861 milyon dolar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin iştiraki İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş'nin (İDO) yüzde 100 hissesinin özelleştirme ihalesi yapıldı.

Beş firmanın yarıştığı ihalede elemesiz turda en yüksek teklif 502 milyon dolar olarak verildi.

Elemeli turda Yıldırım Holding ihale dışı kaldı, 755 milyon dolardan açık artırmaya geçildi. Açık artırmada artırım aralığı 5 milyon dolar olarak belirlendi.

Açık artırma süreci şöyle gerçekleşti:

Açık artırma sürecinde son iki katılımcı arasında kıran kırana pazarlık yaşandı. Açık artırma sonucunda ihaleyi 860 milyon dolarlık teklifiyle Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu kazandı. İhale Komisyonu'nun talebi üzerine grup teklifini 861 milyon dolara yükseltti.

İhale Komisyonu Başkanı Adem Baştürk, ihalenin teknik olarak sonuçlandığını ve bu aşamadan sonra Rekabet Kurulu'nun izninin ardından sonucun İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nin onayına sunulacağını söyledi.

İDO'ya 861 milyon dolar - 1

AKFEN: YENİ GÜZERGAHLAR AÇACAĞIZ
AKfen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Erciyas ihale sonrası yaptığı açıklamada ihalede yaklaşık olarak kafalarındaki fiyatın oluştuğunu belirterek, "Finansman konusunda sıkıntı yok, yüzde 25 özkaynak yüzde 75 kredi olarak düşünüyoruz. Devir işlemleri 3-4 içinde sonuçlanabilir. İDO'nun kârlı bir yatırım olduğunu düşünüyoruz. Yeni güzergahlar açmayı planlıyoruz" diye konuştu.

BEŞİKTAŞ'TAN BANDIRMA'YA, ORADAN İZMİR'E
CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Akfen CEO'su Süha Güçsav, Souter'ın Londra'daki kırmızı otobüslerin sahibi olduğunu belirterek feribot ile otobüsü birleştirerek yeni bir lojistik hat kurabileceklerini açıkladı.

Güçsav, "Souter 14 bin otobüsün sahibi. Londra'daki kırmızı otobüslerin sahibi. İDO'nun feribotlarını otobüslerle birleştirerek bir lojistik hat kurabiliriz. Böylelikle Beşiktaş'tan binen bir yolcu deniz otobüsüyle Bandırma'ya kadar gidip oradan otobüsle İzmir'e 4-5 saatte geçebilir" dedi.

Yeni güzergahlara ilişkin konuşan Güçsav, "İzinlere bağlı olduğu için bunları şimdiden söylemek zor. Beşiktaş'tan Yalova'ya olacak bir hattın önemli bir trafiği kaldıracağını düşünüyoruz" diye konuştu. Konsorsiyumda Sera’nın yüzde 10, diğerlerinin yüzde 30 payı var.

'GÜZEL BİR FİYATA SATILDI'
İhalede oluşan rakamı değerlendiren TOBB Türkiye Denizcilik Meclisi Başkanı Erol Yücel, "İhaledeki rakam tahminimi çok aştı, bu rakamları bulmasını beklemiyordum. Güzel bir fiyata satıldı. Gemiler giderek yaşlanıyor, değerleri düşüyor. Çok doğru bir iş yapıldı. Hiçbir tereddüte mahal bırakmayacak bir ihale yapıldı. Ucuza gitti denecek bir ihale değil. Maliyeti fiyatlara yansıtamazlar. Böyle bir şeyin olmasını beklemiyorum" dedi.

AKFEN HİSSELERİ UÇUŞA GEÇTİ
İhale sonrasında İMKB'de işlem gören Akfen Holding hisseleri yüzde 7.31 oranındaki artışla en çok değer kazanan hisse senetleri sıralamasında dördüncülüğe yerleşti.

Deniz Turizm Yatırımları A.Ş.-Stena Yatırım Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu'nun ihaledeki durumuna bağlı olarak Koç Grubu şirketlerinde yüzde 2'ye varan oranlarda kayıplar görüldü.

TOPBAŞ: MUHAMMEN BEDELİN ÜZERİNDE
İhale sonrası açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İDO ihalesinde ortaya çıkan rakamın, kendi belirledikleri muhammen bedelin üzerinde olduğunu söyledi.

KİMLER TEKLİF VERDİ?
İhale için Tepe-Akfen-Souter-Sera Ortak Girişim Grubu, Global Liman İşletmeleri A.Ş., Yıldırım Holding A.Ş., Deniz Turizm Yatırımları A.Ş. (Koç Holding şirketi)- Stena Yatırım Holding A.Ş. Ortak Girişim Grubu ile Torunlar Gıda San. Ve Tic. A.Ş. teklif vermişti.

İHALE SÜRECİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İDO'nun özelleştirilmesine yönelik ihale sürecini 6 Ocak Perşembe günü başlatmış, 17 Ocak'tan itibaren de şartname satışa sunulmuştu.

İhale bedeli olarak teklif edilen tutar peşin olarak ödenecek.

100 MİLYON YOLCU TAŞIYOR

Sayfa Yükleniyor...