İhracatçılar Merkez'in faiz mesajından memnun

TİM Başkanı Büyükekşi, Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın, ''faiz indirim süreçlerinin devam edeceği'' yönündeki mesajlarının, ihracat için olumlu gelişmeler olduğunu söyledi.

İhracatçılar Merkez'in faiz mesajından memnun

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ''Önümüzdeki dönemde küresel ekonomideki sorunların uzun süre giderilememesi ve bu durumun yurt içi iktisadi faaliyetteki toparlanmayı daha da geciktirmesi durumunda, politika faizlerinde ikinci bir indirim süreci ve sonrasında faiz oranlarının düşük tek haneli düzeylerde uzun bir süre tutulması söz konusu olabilecek'' ifadesini değerlendirerek, bu mesajların Türkiye'nin ihracatı açısından önem arz ettiğini vurguladı.

Büyükekşi, uzun süredir faizlerin düşmesi gerektiğinin üzerinde durduklarını belirterek, hem kurlar hem de yatırım ve istihdam açısından faizlerin düşmesinin son derece önemli olduğunu düşündüklerini kaydetti.

Bundan sonraki günlerde Türk Lirası'nın özellikle dolar ve avro karşısındaki değerlenmesini çok doğru bulmadıklarını belirten Büyükekşi, Türkiye'nin önümüzdeki günlerde ihracatta hedeflenen 104 milyar dolarda tutunabilmesi için rekabetçi bir kura ihtiyacı olduğuna dikkati çekti.

Rekabetçi kuru elde edebilmek için de uluslararası piyasalarda çok zorlu bir dönemin sürdüğünü anlatan Büyükekşi, şöyle konuştu:

''Bu durumun üstesinden gelebilmek için rekabetçi kurun 1,55-1,60 arasında olabileceğini düşünüyoruz. Daha önceleri Merkez Bankası, kurlar 1,7-1,8'lere geldiğinde döviz satım ihalesi gerçekleştirdiğini biliyoruz. Şimdi de döviz alım ihalesi gerçekleştirmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü Merkez Bankası'nın rezervlerinde de bir düşme var. Böylelikle rezervlerdeki düşüşün de belli bir süre içerisinde tamamlanabileceğini düşünüyoruz.

Süreç böyle devam ederse, enflasyonun da 2010-2011 yıllarında düşük seyredeceğini dikkate alırsak, faizlerin düşmesi yeni yapılacak yatırımlar için çok önemli. İstihdam alanında büyük sıkıntılar yaşayan Türkiye'de işsizliğin giderilmesinde de faiz indirimlerinin katkısı olacağını düşünüyoruz.''

Sayfa Yükleniyor...