İki ay sonra açıldı, tepetaklak oldu

Mısır Borsası, yaklaşık iki ay aradan sonra yüzde 8,92 oranında değer kaybıyla açıldı.

Mısır'da, Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in devrildiği ayaklanmalar nedeniyle iki ay kapalı kaldıktan sonra bugün işlemlerin yeniden başladığı borsada hisseler tepetaklak oldu.

Mısır Borsası bugün açıldıktan sonra kısa süre içerisinde borsanın temel göstergesi EGX 30 Endeksi yüzde 9,93 değer kaybetti. Bu hızlı değer kaybı nedeniyle borsada işlemler durdurulurken, EGX 30 Endeksi ilk seansın sonunda yüzde 8,92 düşerek 5.142,71 puana geriledi. Bu endeksin Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.

Mısır'daki ayaklanmalar nedeniyle 27 Ocak'ta kapanmadan önceki iki günde yüzde 18 değer kaybeden borsanın ocak ayı başından bu yana kayıpları yüzde 28'i buldu.

Kuzey Afrika'da piyasa değeri bakımından Fas'tan sonra ikinci büyük borsa olan Mısır Borsası'nda, satışlara özellikle yabancı yatırımcıların öncülük ettiği belirtildi. Yatırım bankası Beltone Financial'dan Mustafa Abdülaziz, ''Herkes satış yapıyordu. Yabancılar satıyordu, Körfez Arap ülkelerinin kuruluşları satıyordu. Yerel kuruluşlar çoğunlukla sessizdi'' dedi.

Borsanın geçici başkanı Muhammed Abdülselim, borsada 46 şirketin hisselerinin finansal durumlarına ilişkin bilginin uygun olmaması nedeniyle işlem görmediğini, düşüşün beklentilerden daha az olduğunu ve borsayı bir daha kapatmayacaklarını açıkladı.

Mısır merkezli telekomünikasyon devi Orascom Telecom'un hisselerinin yüzde 2,76, halk açık en büyük inşaat şirketi Orascom Construction Industries'in hisseleri yüzde 10 ve halka açık en büyük bankası Commercial International Bank'ın hisseleri de yüzde 10 değer kaybetti.

Mısır Borsası bugün, küresel borsaların değeri konusunda gösterge kabul edilen ve uluslararası yatırım fonlarının yakından takip ettiği Morgan Stanley Capital International Index'in (MSCI) kurallarının zorlaması nedeniyle açıldı. Borsanın açılması bir gün daha ertelenseydi Mısır şirketleri otomatik olarak MSCI'dan çıkarılacak, birçok yabancı yatırımcı ilk fırsatta ellerindeki hisseleri satmaya başlayacaktı.

Yılbaşından bu yana değer kaybı yüzde 28'e ulaşan Mısır Borsası'nın temel göstergesi EGX 30 Endeksi bu yıl şimdiye kadar dünyanın en kötü performans gösteren endeksi oldu. EGX 30 Endeksi 2009 yılında yüzde 35 ve geçen yıl yüzde 15 değer kazanmıştı.

Sayfa Yükleniyor...