İngiltere'de emlak piyasasından olumlu sinyal

18 aydır emlak piyasasında durgunluk yaşayan İngiltere'de ev satışları Mart ayında yüzde 40 arttı.

İngiltere'de emlak piyasasından olumlu sinyal

Küresel ekonomik krizle birlikte emlak piyasasında büyük bir durgunluk yaşanan İngiltere'de geçen Mart ayında ev satışlarının yüzde 40 oranında artış gösterdiği belirtildi.

Gelirler İdaresi yetkilileri, Mart ayında 63 bin ev satışı gerçekleştiğini, bu rakamın Şubat ayında ise 43 bin olduğunu bildirdi.

Uzmanlar piyasadaki bu hareketlenmenin geçen 18 ay boyunca büyük bir durgunlak yaşanan emlak piyasasının yeniden hareketleneceğinin göstergesi olabileceğini belirtti.

İngiltere Merkez Bankası'nın elindeki onaylanan mortgage kredisi sayısına ait verilerin de aynı artışı doğruladığı ve onaylanan mortgage oranlarının şubat ayından itibaren artış göstermeye başladığına dikkati çektiği bildirildi.

Ev satışlarındaki artışı doğrulayan bir diğer kurum ise emlak müfettişleri oldu. Ev satışları öncesinde mortgage'ı veren banka adına konutun verilen krediye uygun şartları taşıyıp taşımadığı konusunda rapor hazırlayan söz konusu kurumun müfettişleri de geçen 5 ayda ev satışlarında düzenli bir artış tespit edildiğini belirtti.

Ancak mortgage sağlayıcıları, piyasada kısa sürede güçlü bir toparlanmanın görülmesi ihtimalinin henüz yüksek olmadığını açıkladı.

İngiltere'de emlak fiyatlarındaki düşüş ise Halifax ve Nationwide adlı mortgage sağlayıcılarına göre hala devam ediyor. İki kurumun uzmanları ülkede ev fiyatlarının 2007 yılı yazından bu yana yüzde 20 oranında değer kaybettiğini bildiriyor.

Sayfa Yükleniyor...