İşsizlik oranı Temmuz'da yüzde 8.4

İşsizlik oranı Temmuz ayında yüzde 8.4 olurken, işsiz sayısı 2.3 milyona geriledi.

İşsizlik oranı Temmuz'da yüzde 8.4

İşsizlik oranında yıllık bazda düşüş görülürken, aylık bazda artış yaşandı.

Temmuz ayında işsizlik oranı geçen yılın aynı ayına göre 0.7 puanlık azalışla yüzde 8.4 olarak gerçekleşti. İşsizlik Haziran ayında yüzde 8 düzeyindeydi.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 186 bin kişi azalarak 2 milyon 323 bin kişiye düştü.

Kentsel yerlerde işsizlik oranı 1.1 puanlık azalışla yüzde 10.4, kırsal yerlerde ise 0.2 puanlık azalışla yüzde 4.5 oldu.

Tarım dışı işsizlik oranı aynı dönemde yüzde 11.8'den yüzde 10.7'ye geriledi.

Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı ise yüzde 51.2'den yüzde 50.8'e geriledi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.2 puanlık azalış ile yüzde 49.5, istihdam oranı 0.2 puanlık azalış ile yüzde 45, işsizlik oranı ise 0.2 puanlık artış ile yüzde 9.1 seviyesinde gerçekleşti.

Orta Vadeli Program'da (OVP) işsizlik bu yıl yüzde 9, 2013'te yüzde 8.9, 2014'te yüzde 8.8, 2015'te yüzde 8.7 bekleniyor.

ÇAĞLAYAN: HİÇ GÖRMEDİĞİMİZ RAKAM
Bakanı Zafer Çağlayan, veri sonrası yaptığı açıklamada, "Geçen ay olduğu gibi bu ay da işsizlik oranı uzun zamandır görmediğimiz seviyelere indi... İstihdam hacmi son 3 aydır 25 milyonun üzerinde. Bu şimdiye kadar hiç görmediğimiz bir rakam. Son iki aydır istihdam oranımız da rekor kırıyor. Bu ay yüzde 46.6 oldu" dedi ve şöyle devam etti: "İşsizlik oranında yakalanan bu seviye, 2012 OVP'de belirtilen yüzde 9'luk oranın altında. OVP hedefini kolaylıkla yakalayacağız. Önümüzdeki aylarda mevsim etkileri ve ekonomimizin yavaşlaması nedeniyle işsizlik oranında bir miktar artış yaşanacaktır. Ama bizim için önemli olan dalgalanmalar değil ana trenddir. Bu trend ise büyüme, yatırım, ihracat ve istihdam artışıdır."

'İYİLEŞME TEMMUZ'DA BİTTİ'
BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, "İşgücü piyasasındaki iyileşmenin Temmuz'da bittiğini görüyoruz. Aslında Haziran ayına kıyasla manşet işsizlikte Temmuz'da bir düşüş olması gerekirdi ancak tepe noktasındaki turizm, inşaat ve hasat dönemine karşın artış görüldü" dedi ve şöyle devam etti: "Zayıf sanayi üretimi, kredi ve kapasite kullanım oranı ile birlikte işsizlik verisi TCMB'yi faiz koridorunun üst bandından 100 bap puanlık bir indirim için ikna edebilir ancak yüksek enflasyon dikkate alındığında 50 baz puanlık bir indirimin daha uygun olacağı görüşündeyiz."

Sayfa Yükleniyor...