İşsizlik oranı yüzde 12'ye geriledi

İşsizlik oranı Nisan döneminde yüzde 12'ye indi, işsiz sayısı da 3 milyon kişiye geriledi.

İşsizlik oranı yüzde 12'ye geriledi

Türkiye'de Nisan döneminde işsizlik oranı, geçen yılın aynı ayına göre 2.9 puan azalarak yüzde 12 olarak gerçekleşti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, işsiz sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre 547 bin kişi azalarak, 3 milyon 71 bin kişiye geriledi.

Geçen yıl aynı ayda işsizlik, yüzde 14.9 olarak açıklanmıştı. Piyasalar, Nisan ayında işsizlik oranını yüzde 12.8 düzeyinde gerçekleşeceğini tahmin ediyordu.

Tarım dışı işsizlik oranı Mart-Nisan-Mayıs döneminde önceki yılın aynı dönemine göre 3.3 puan azalışla yüzde 14.9 oldu.

Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Mart-Nisan-Mayıs döneminde yüzde 12 olarak gerçekleşti.

İşsizlik Ekim 2008'den bu yana en düşük seviyeye gerilerken, ekonomistler işsizlik oranındaki iyileşmenin hızlandığını ve ekonomide kademeli toparlanma görüşlerini desteklediğine dikkat çekiyorlar. Ancak halen kriz öncesi seviyelerden yüksek olan işsizlik verilerinin TCMB'nin politika duruşunda bir değişiklik getirmesi beklenmiyor.

JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci, işsizlik oranının sert bir düşüş kaydettiğini, bu durumun ise iç talepte büyüme beklentisini desteklediğini belirterek, "Bunun bir kısmı zayıf baz etkisinden kaynaklansa da arka arkaya düzelme söz konusu" dedi ve şöyle devam etti:

"Bu sert düşüş aynı zamanda Başbakan Tayyip Erdoğan'ın işsizlik oranının tek hanelere indireceği sözüne de işaret ediyor. Ancak bu keskin gelişmeye rağmen işgücü piyasasındaki durgunluk halen önemli. Dolayısıyla işsizlikteki iyileşme iç talepte büyüme beklentisini desteklese de yakın vadede ücretlerde önemli bir baskı yaratmasını beklemiyoruz. Ayrıca işsizlik verisi önümüzdeki en az birkaç aylık dönemde TCMB'nin para politikası kararlarında önemli bir etki yaratmayacaktır."

Söz konusu dönemde mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0.1 puanlık azalış ile yüzde 49 olurken, istihdam oranı 0.2 puanlık artış ile yüzde 43.1 gerçekleşti.

Garanti Ekonomik Araştırmalar tarafından yayımlanan notta ise Nisan dönemi verileri beklentilerden iyi olmasına rağmen, işsizlikle ilgili Mayıs ve Haziran verilerinin aynı iyimserliğe işaret etmediğine dikkat çekilirken, "Öncü göstergelerden işsizlik sigortası başvuruları dört aylık düşüşün ardından

Haziran ayında arttı. 'Gelecek 6 ayda iş bulma olanakları endeksi' artışı ise Mayıs'ta hız kesti. Beklentimiz önümüzdeki üç ay işsizlik oranının yüzde 11'e kadar gerileyeceği yönünde. 2009 yılında ortalama yüzde 14 olan işsizlik oranının, 2010 yıl sonunda yüzde 13 civarında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" denildi.

Verilere göre Nisan döneminde istihdam edilenlerin sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre 1.8 milyon kişi artarak, 22.5 milyon kişiye yükseldi. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 664,000 kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 1.14 milyon kişi arttı.

Türkiye genelinde Nisan 2010 döneminde 2.01 milyon kişi işe yeni başlamış veya iş değiştirirken, bunun toplam istihdam içindeki oranı yüzde 8.9 olarak gerçekleşti. İlgili dönemde işe yeni başlayan veya iş değiştirenlerin yüzde 20.8'i sanayi, yüzde 32.5'i hizmetler, yüzde 24.5'i inşaat sektöründe, yüzde 22.2'si ise tarım sektöründe işe başladı.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ da işsizlik oranının keskin bir düşüş kaydederek cesaret verdiğini belirtti ve "Görülen iyileşmeye rağmen işsizlik halen kriz öncesi seviyelere göre oldukça yüksek. Dolayısıyla bu iyileşmeye rağmen TCMB'nin politika duruşunu değiştirmesini beklemiyoruz" dedi.

BEŞ GENÇTEN BİRİ İŞSİZ
TÜİK, 15-24 yaş grubundaki nüfusu temsil eden genç nüfusta işsizlik oranını ise Nisan 2010 dönemi için yüzde 21.2 olarak açıkladı. Geçen yıl aynı dönemde genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 26.5 idi.

Fortis Ekonomik Araştırmalar tarafından yayınlanan notta ise, "Her ne kadar bu olumlu tabloda zayıf baz etkisinin rolü büyük olsa da mevsimsellikten arındırılmış veriler de istihdam piyasasında yavaş ancak kesintisiz düzelmenin Nisan ayında devam ettiğini gösterdi. Kısa vadede işgücü piyasasında iyileşme devam edebilir. Ancak, AB'deki mali krizin etkisiyle küresel ekonomideki  toparlanmanın önümüzdeki dönemde bir miktar hız kesmesi bekleniyor, ki bu da yurtiçi ekonomik görünümü üzerinde aşağı yönlü risk oluşturuyor. Aslında bu durum TCMB'nin faizi bir süre daha sabit tutmak için en önemli destekleyici argümanlarından biri olacak. Bugün yayınlanacak olan PPK notunda da bu yönde bir açıklama bekliyoruz. Biz bu yıl faiz değişikliği olmaması ve 2011 yılında 200 baz puan artırım olması yönündeki beklentimizi korumaya devam ediyoruz" denildi.

Nisan 2010 döneminde istihdam edilenlerin yüzde 25'i tarım, yüzde 19.5'i sanayi, yüzde 6.3'ü inşaat, yüzde 49.2'si ise hizmetler sektöründe yer aldı.

Nisan 2010 döneminde, Türkiye genelinde işgücüne katılma oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.6 puanlık artışla yüzde 48.8 olarak gerçekleşirken, Türkiye'de kurumsal olmayan nüfus bir önceki yılın aynı dönemine göre 805,000 kişilik artış ile 71.17 milyon kişiye, kurumsal olmayan çalışma çağındaki nüfus ise 853,000 kişi artarak 52.36 milyon kişiye ulaştı.

Sayfa Yükleniyor...