İtalya neden korkutuyor?

Borç krizinin Euro Bölgesi'nin üçüncü büyük ekonomisi İtalya'ya sıçrayacağı endişesi, cuma gününden bu yana piyasalarda yoğun bir satış dalgasına yol açtı. Peki piyasalar neden krizin İtalya'ya sıçrayacağından korkuyor? İşte yanıtı...

İtalya neden korkutuyor?

Dünyanın gözü kulağı şimdi de İtalya'ya çevrildi. Avrupa'yı saran borç krizinin İtalya'ya sıçramasından endişe ediliyor.

Krizin İtalya'ya yayılacağı endişesinin altındaki ana neden İtalya'nın Euro Bölgesi'nde Yunanistan'dan sonra en yüksek borç/milli gelir oranına sahip olması.

Borç/milli gelir oranı geçen yıl yüzde 118,1 olan İtalya'da bu oranın bu yıl ise yüzde 119,2 olması bekleniyor.

İtalya, bütçe açığı açısından ise sorunlu diğer ülkelere kıyasla çok daha iyi durumda. İtalya'nın geçen yıl yüzde 4.6 olan bütçe açığı/milli gelir oranının bu yıl yüzde 3.9'a gerilemesi bekleniyor. Yani İtalya, bütçe açığından çok yüksek borcu nedeniyle endişeye yol açıyor.

EN BÜYÜK TAHVİL PİYASASI İTALYA'DA
İtalya'yla ilgili endişelerin önemli bir diğer nedeni de, İtalya'nın Avrupa'nın en büyük tahvil piyasasına sahip olması. İtalya, toplam 1 trilyon 570 milyar dolarlık devlet tahviliyle, sorunlu diğer ülkeler olan Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya'nın devlet tahvillerinin toplamından daha fazla ülke borcuna sahip. Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya'nın devlet tahvillerinin toplamı 1 trilyon 340 milyar dolar düzeyinde. İtalya'nın tahvillerinin Euro Bölgesi'nin en büyük ülkesi olan Almanya'nın 1 trilyon 100 milyar dolarlık tahvillerinin bile çok üzerinde olması dikkat çekiyor.

ÜLKE BANKALARI İÇİN DE RİSK
İtalya'nın devasa bir tahvil piyasasına sahip olması, hem İtalyan bankaları, hem de İtalya tahvili taşıyan diğer ülke bankaları için büyük risk yaratıyor. İtalyan tahvillerinin yarısı İtalyan bankalarının elinde, diğer yarısı ise diğer ülke bankalarında bulunuyor. Avrupa'da en çok İtalyan tahvili taşıyan ülkeler, Fransa, Almanya ve İngiltere olarak sıralanıyor.

İtalyan bankalarının elinde yüklü miktarda diğer sorunlu ülkelere ait tahviller olduğunun da altını çizmek gerekiyor.

GOLDMAN: EURO BÖLGESİ OLASI KALDIRAMAYABİLİR
Goldman Sachs varlık yönetimi başkanı Jim O'Neill,, hafta sonu yayımladığı bir araştırma notunda, Euro Bölgesi'nin, İtalya tahvil piyasasında yaşanabilecek bir krizi kaldıramayacağına dikkat çekti.

Sayfa Yükleniyor...