Japonya faizi yüzde 0.1’e indirdi

Japonya Merkez Bankası gösterge faizi yüzde 0.3 seviyesinden yüzde 0.1’e indirdi.

Japonya Merkez Bankası (BOJ), gösterge faizi yüzde 0.3’ten yüzde 0.1 seviyesine indirdi.

BOJ ayrıca yendeki hızlı değer artışı ve talepteki azalma sonrasında şirketlerin karşılaştığı kredi sıkışıklığının aşılması için piyasalara büyük miktarda fonlama yapmaya başladı.

Karar sonrasında finans kurumlarına borç verme gecelik faizi, BOJ’un sıfır faiz politikasına son verdiği Temmuz 2006’dan beri en düşük seviyeye ulaştı.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Salı günü yaptığı dramatik faiz indirimi ve ABD’deki gösterge faizin Japonya’daki faizin altına inmesi, yenin dolar karşısında son 13 yılın en yüksek değerlerine ulaşmasına yol açmış, bu gelişmeler sonrasında Japonya hükümetinin zaten resesyonda olan ekonomiye destek olunması için BOJ üzerindeki baskısı da artmıştı.

Japon hükümeti bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, 1 Nisan’da başlayacak yeni mali yılda ekonomide büyüme yaşanmayacağı tahminini duyurdu. Ancak hükümet, uygulanacak çeşitli ekonomik destek paketleri ile ekonomide daralmanın önleneceği görüşünde.

Daha karamsar olan özel sektör tahminleri ise, global ekonomide yavaşlamanın derinleşeceği ve ihracata dayalı Japon ekonomisinin bundan ağır darbe alacağını gösteriyor. Hükümet de, global koşulların ağırlaşması halinde Japonya’da ekonomik toparlanmanın yavaşlayacağını kabul etmişti.

Sayfa Yükleniyor...