Konut Kredisi Alacaklara Uyarı

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Turgay Tanes, konut kredisi faizlerinin 5-10 yıl vadelerde en fazla 1,05'lere, 0,99'lara gelmesinden daha öteye gitmesinin mümkün olmadığını savunarak, "Kalıcılığı bile şüphelidir" dedi.

Konut Kredisi Alacaklara Uyarı

Tanes, İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) tarafından düzenlenen "İnşaat Sektöründe Ekonomik Gelişmeler&2010 İçin İlk İpuçları" konulu toplantıda yaptığı konuşmada, gayrimenkul sektörünün Türkiye ekonomisinin büyümesine olan katkısına işaret ederek, sektörün 2004-2007 arasında çok büyük sıçrama yaptığını hatırlattı.

2006 Mayıs ayında yaşanan döviz dalgalanmasıyla konut kredi faizlerinin yükseldiğini ve sektörün büyüme hızının yavaşladığını, daha sonra eksiye döndüğünü anlatan Tanes, GYODER üyelerinden aldıkları bilgiye göre, "sıfır" satış yapılan dönemlerin yaşandığını söyledi.

Piyasa hareketleniyor

Bu yılın nisan ayından bu yana ise bir hareketlenmenin başladığını dile getiren Tanes, ertelenmiş talep ve kredi faiz oranlarındaki gerilemeyle birlikte kıpırdanma yaşandığını ifade etti.

Tanes ancak hâlâ toplumun geniş kesiminin kredi olanaklarından yararlanabileceği faiz oranlarının bulunmadığına dikkati çekerek, bugün kredi faiz oranlarının geldiği noktadan cüzi miktarda daha aşağıya gidebileceğini; ancak daha aşağısını beklememek gerektiğinin altını çizdi.

Batılı finans dünyasının kendi derdine düştüğünü ifade eden Tanes, "Kendi piyasalarına kredi vermeyenlerin, gelişmekte olan bir ülkenin bilmedikleri ipotekli bir konut kredisi paketine belli kaynak aktarmalarını kısa vadede pek mümkün görmüyoruz" diye konuştu.

Geleceğe dair ümitli olduklarını ifade eden Tanes, global ekonomik krizde dünyanın skandal batışlara tanık olduğunu anımsatarak, "Türkiye gayrimenkul sektöründe, bu dönemde çok şükür skandal firma batışlarına tanık olmadık" dedi.

Toki yeniden yapılanmalı

Toplumun orta ve alt kesimini bu ekonomik faaliyet içerisine alabilmenin zor olduğunu belirten Tanes, "Yani biz aslında Türkiye'de eksik oyuncuyla oyun oynuyoruz" dedi. Dar gelirlilerin ihtiyaçlarına ise TOKİ'nin koşmaya çalıştığını anlatan Tanes, TOKİ'nin artık yeni bir yapılanmaya gitmesi gerektiği görüşünü ifade etti. Tanes, düzenleyici konumda da bulunması gereken TOKİ'nin er ya da geç böyle bir yapıya bürünmesi gerektiğini söyledi. Turgay Tanes, "2009 yılını eksiyle kapatsak da 2010'da ciddi bir toparlanma olacağını düşünüyoruz" dedi.

GYODER olarak yaptıkları araştırmaya göre, Türkiye ekonomisinin 2008 yılı büyüklüklerine tekrar 2014 yılında ulaşabileceğinin görüldüğünü belirten Tanes, "Ancak mevcut toparlanma belirtileri, raporun kapsadığı dönem sonrasında kendini gösterdiği için şahsi kanaatim, kriz döneminde oluşan ertelenmiş talebin de katkısıyla yeni dengenin oluşmasının bir müddet daha öne çekebileceği yönündedir. Yani söz konusu denge 2012 yılında oluşabilecektir" diye konuştu.

Toplu konut projelerinde İstanbul önde

Konut kredisi faiz indirimlerinde bankalar arasındaki yarışın kızıştığına dikkat çeken İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Danışmanı Kerem Alkin ise bazı bölgelerde yüzde 100'e ulaşan konut taleplerindeki artışların sektörde patlamaya hazır yatırımcı potansiyeli oluşturduğunu söyledi. 2008'in son çeyreğinde dip yapan konut satışlarının KDV, harç ve faiz indirimleri sayesinde 2009'un ilk çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 17 arttığını aktaran Alkin, "İkinci çeyrekteki artışsa yüzde 78'e ulaştı. Bankalar, son dönemde kısa vadeli konut kredisi faizlerindeki yüzde 1'in altı faiz şovlarını hızlandırıyor. Ankara ile birlikte en fazla konut satışının yaşandığı İstanbul'daki yoğunlaşmada toplu konut projeleri etkili oldu" dedi.

Arsa maliyetleri proje maliyetlerinin yüzde 50'sine ulaştı

Yaklaşık 4 yıldan beri arsa maliyetlerinde ciddi artışlar yaşandığına dikkat çeken Tanes, proje maliyetlerinin yüzde 50'sinin arsadan, yüzde 15'inin demir ve çelikten kaynaklandığını belirterek, bu nedenlerle orta kesime konut üretme imkânlarının azaldığını dile getirdi. Dar gelirlilerin ihtiyaçlarına TOKİ'nin yanıt vermeye çalıştığını ifade eden Tanes, TOKİ'nin yeni bir yapılanmaya giderek, düzenleyici konumda bulunması gerektiğini de açıkladı.

Emlaktimes

Sayfa Yükleniyor...