'Kriz kahini' Türkiye'nin falına baktı

Ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Türkiye'nin IMF ile geldiği noktayı ve küresel krizin Türkiye'ye etkilerini CNBC-e'ye değerlendirdi.

'Kriz kahini' Türkiye'nin falına baktı

Krizi önceden gördüğü için 'kahin' olarak nitelenen İstanbul doğumlu New York Üniversitesi Profesörü Nouriel Roubini, Davos Zirvesi'nde CNBC-e'ye özel açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin IMF ile anlaşıp anlaşmamasının hükümete kalmış bir karar olduğunu belirten Roubini, Obama'nın bankalara yönelik attığı adımlarda ise daha agresif davranması gerektiği kanısında.

Roubini, CNBC-e'ye şunları söyledi:

"Finansal sistemin karşısındaki en önemli risk ABD ve dünya ekonomisinin zayıf ve cansız bir toparlanma sürecinden geçmesi. Çünkü, bu durumda, ABD ve Avrupa'daki finansal kurumlar sadece konut Mortgage'ları değil, ticari gayrimenkul, kredi kartları ve diğer tüketici kredilerinden de ciddi zarar ederler.

OBAMA DOĞRU YÖNDE ADIM ATTI
Diğer bir risk, elbette finansal sistemde düzenleme ve denetleme reformunun bir an önce yapılmasıyla ilgili. Benim görüşüme göre, Obama doğru yönde adım attı. Hatta daha da ileri gitmeli. Ben olsam, daha da fazlasını yaparım. Eğer kurumlar "batmayacak kadar büyük" ise bence parçalanmalı. Yatırım bankacılığı ticari bankacılıktan ayrılmalı. Sadece al-sat işlemlerini yatırım bankalarından ayırmakla yetinmemeliyiz. Glass-Steagall dönemine geri dönmeliyiz.

IMF İLE ANLAŞMA HÜKÜMETE KALMIŞ BİR KARAR
Türkiye, geçen yıl küresel krizden etkilendi. Ancak, dünya ekonomisi toparlandıkça Türkiye ekonomisi de büyümeye geçiyor. Bu durumda soru şu: Türkiye bir IMF anlaşması imzalamalı mı? Bu sıcak bir politik gündem maddesi. Bence, olası bir IMF anlaşması, Türkiye'de uygulanan politikaların kredibilitesini destekleyici rol oynayabilir. Ancak, bu kararı vermek Türk hükümetine düşer."

Sayfa Yükleniyor...