Kurda eski tas, eski hamam!

G20 ülkelerinin para birimlerini devalüe etmeme taahhüdü pratikte uygulanacakmış gibi görünmüyor. Brezilya, reale müdahalede sınır tanımayacaklarını açıkladı. Japonya ise kur konusunda kararlı adımlar atmaktan çekinmeyeceğini kaydetti.

Kurda eski tas, eski hamam!

G20 toplantılarının üzerinden daha bir hafta bile geçmeden, Brezilya ve Japonya'dan para birimlerine müdahale sinyali geldi.

Brezilya kura müdahalede sınır tanımayacağını açıkladı. Brezilya Hazine Bakanı Arno Augustin, realin aşırı değer kazanmasını kontrol altına almak için her türlü müdahalede bulunacaklarını söyledi.

Augustin, real cinsi tahvil piyasasını da genişletmeye niyetli olduklarını ve bu yıl içinde 2-3 real cinsi tahvilin daha ihracını gerçekleştireceklerini belirtti.

Brezilya Ekim ayı başından bu yana yabancıların tahvil alımlarında uygulanan stopaj oranını üçe katlayatak yüzde 6'ya çıkarmıştı.

Diğer yandan, G20 ülkelerinden biri olan Japonya da müdahale silahını hazırda tutuyor. Yenin dolar karşısında son 15 yılın en düşük seviyelerine inmesi üzerine konuşan Japonya Maliye Bakanı Yoşihiko Noda, kur konusunda gerektiğinde kararlı adımlar atmaktan çekinmeyeceklerini söyledi.

Noda, yendeki tek yönlü hareketi yakından izlediklerini kaydetti. Japon bakan, G20 toplantısında alınan kararların anında piyasaya yansımasa da, kendini hissettireceğine inandığını ve kur konusunda uluslararası işbirliği umudu taşıdıklarını ifade etti.

Sayfa Yükleniyor...