MB faiz koridorunu daralttı

Merkez Bankası politika faizini yüzde 5.75'te tuttu. Banka borç verme faizini yüzde 9.5'ten yüzde 9'a çekti.

MB faiz koridorunu daralttı

Merkez Bankası Kasım ayı faiz toplantısını gerçekleştirdi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gösterge faizi yüzde 5.75'te bıraktı. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'te tutarken, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 9.5'ten yüzde 9'a çekti. Faiz koridoru yüzde 5-yüzde 9 olarak uygulanacak.

CNBC-e anketinde ekonomistlerin tamamı üst bantta indirim bekliyordu. Merkez Bankası, geçen ayki toplantıda da faiz koridorunda yarım puanlık indirime gitmişti.

Para Politikası Kurulu açıklamasında şöyle denildi: "Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yurtiçi nihai talep ılımlı seyretmeye devam etmekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.

'ENFLASYON TAHMİNE GÖRE DÜŞÜK OLACAK'
Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki olumlu seyrin katkısıyla enflasyonun yıl sonunda Ekim Enflasyon Raporu tahminine kıyasla daha düşük bir düzeyde gerçekleşeceğini öngörmektedir. Bununla birlikte, yönetilen/yönlendirilen fiyatlar ve enerji fiyatlarındaki artışların dolaylı etkileri orta vadeli enflasyon görünümü açısından yakından izlenmektedir.

'RİSK İŞTAHI GÖRELİ OLARAK İYİLEŞTİ'
Yakın dönemde yaşanan gelişmeler Türkiye ekonomisine yönelik risk iştahının göreli olarak iyileşmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk Lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır.

'ÖLÇÜLÜ İNDİRİM OLABİLİR'
Kurul, rezerv opsiyonu katsayıları artırılırken faiz koridorunun ölçülü olarak daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunmuştur. Önümüzdeki dönemde, finansal istikrar açısından gerekli görülmesi halinde politika faizinde ve gecelik borçlanma faizinde ölçülü bir indirimin gündeme alınabileceği ifade edilmiştir."

ROK'TA 0.1 PUANLIK ARTIŞ
Öte yandan Merkez Bankası (TCMB) finansal istikrarı desteklemek amacıyla döviz tutulabilecek zorunlu karşılıkların yüzde 40'tan sonraki dilimlerine ilişkin rezerv opsiyon katsayılarını (ROK) 0.1 puan artırdı. Altın olarak tutulabilecek yükümlülüklerin bütün dilimlerine dair ROK ise 0.2 puan artırıldı.

TCMB PPK kararı sonrası yaptığı açıklamada, mevcut imkan dahilinde Türk Lirası zorunlu karşılıklar için 28.5 milyar dolar döviz tutulmakta olduğunu belirterek, "Yapılan bu değişiklikler sonucunda imkanın aynı oranda kullanılması halinde, bankamız döviz rezervlerinde yaklaşık 0.5 milyar dolar... artış olması beklenmektedir" denildi.

TL karşılıklar için 11 milyar dolar değerinde 198 ton altın tutulduğunu da belirten TCMB, mevcut imkanın aynı oranda kullanılması halinde altın rezervlerinde 1.8 milyar dolar değerinde 33.1 ton artış olacağını ifade etti.

DOLAR DÜŞTÜ, FAİZ YÜKSELDİ
Merkez Bankası'nın faiz koridorunun alt bandını ve politika faizini sabit tutmasının ardından gösterge tahvilde bileşik faiz yükselirken, dolar/TL geriledi.

PPK açıklaması öncesi yüzde 6.22 olan gösterge tahvilin bileşik faizi karar sonrası yüzde 6.31 seviyesine kadar yükseldi. Bu sabah tezgahüstü piyasa ilk işlemlerde yüzde 6.29/6.25 seviyesinden başlayan faiz, gün içinde yüzde 6.19'a kadar gerileyerek yeni tarihi düşük seviyesini test etmişti.

Karar öncesi 1.8022 seviyesinden işlem gören dolar/TL karar sonrası 1.7955 seviyesine kadar geriledi.

Bankacılar, Merkez Bankası'nın alt bant ve politika faizinde indirim yapmaması halinde TL'de son dönemde yaşanan negatif ayrışmanın tersine döneceğini öngörüyorlardı.

Sayfa Yükleniyor...