MB sürpriz yapmadı, faiz tarihin en düşüğünde

Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarını beklendiği gibi yarım puan indirerek yüzde 9.25'e çekti.

MB sürpriz yapmadı, faiz tarihin en düşüğünde

Enflasyondaki düşüşle birlikte Merkez Bankası faiz indirimine devam ediyor.

Yılın beşinci toplantısını yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu kısa vadeli faiz oranlarında yarım puanlık indirime gitti. Son altı aydaki toplam faiz indirimi 7.5 puanı buldu.

CNBC-e'nin anketine katılan 16 ekonomistin 12'si, 3 hazinecinin de 2'si 50 baz puanlık indirim öngörüyordu. 4 katılımcı ise, 75 baz puanlık daha agresif bir indirim bekliyordu.

Kurulun indirim kararı sonrasında borçlanma faiz oranı yüzde 9.25'e, borç verme faiz oranı ise yüzde 11.75'e çekildi. Böylece borçlanma faizi tarihteki en düşük düzeye geriledi.

Kurul açıklamasında son dönemde açıklanan verilerin özel tüketim talebinde kısmi bir canlanma yaşanabileceğine işaret ettiği belirtildi.

ENFLASYONDAKİ AŞAĞI YÖNLÜ BASKI SÜRECEK
Açıklamada şöyle denildi: "Uluslararası kredi piyasalarındaki sorunlar devam etmekte, küresel ekonomiye ilişkin göstergelerde henüz belirgin bir iyileşme gözlenmemektedir. Nitekim, dış talep zayıf seyrini sürdürmekte, yurt içi yatırım talebi gerilemektedir. Bu çerçevede iktisadi faaliyetteki toparlanmanın ve istihdam koşullarındaki iyileşmenin zaman alacağı, dolayısıyla enflasyon üzerindeki asağı yönlü baskıların süreceği düşünülmektedir. Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli gerilemenin de katkısıyla kısa vadede enflasyondaki düşüşün devam edeceği tahmin edilmektedir."

Politika faizlerindeki indirimlerin orta vadede enflasyonun hedefin belirgin olarak altında gerçekleşme olasılığını azalttığını belirten kurul açıklamasında "Finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin sürmesi, asağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret etmektedir" ifadelerine yer verildi.

SONRAKİ İNDİRİMLER ÖLÇÜLÜ OLUR
Bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceğine dikkat çeken kurul, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceğini kaydetti.

Açıklamada, Merkez Bankası'nın uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomi üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edeceği ifade edildi.

Sayfa Yükleniyor...