MB’nin likidite için B planı hazır

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, likidite sıkışıklığının yılın ikinci çeyreğinden itibaren artacağını belirterek, “MB döviz likiditesi için gerekli önlemleri almaya devam edecek” dedi.

MB’nin likidite için B planı hazır

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 2009 para politikası ilkelerini düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı.

2009 yılı likidite koşullarına ilişkin önemli belirsizlikler bulunduğunu belirten Yılmaz, piyasadaki likidite sıkışıklığının ilk çeyrekte makul olmasını, ikinci çeyrekten itibaren artarak devam etmesini beklediklerini söyledi.

Yılmaz’ın yaptığı açıklamaya göre 2009 para politikasının temel hatları şöyle:

MB, 2009 için 2 puanlık enflasyon sapma aralığını koruyor. TCMB’nin çeyrekler bazında enflasyon hedefi yok, yıllık hedefi var.

Belirsizlik aralığı Mart 2009’da üst sınırı 11.7, alt sınırı 7.7 hedefe uyumlu patika 9.7. Haziran 2009’da belirsizlik aralığı üst sınırı yüzde 10.8, alt sınır yüzde 6.8, hedefle uyumlu patika yüzde 8.8. Eylül 2009’da belirsizlik aralığı üst sınırı yüzde 10.5, alt sınır yüzde 6.5, hedefle uyumlu patika yüzde 8.5 . Aralık 2009’da belirsizlik aralığı üst sınırı yüzde 9.5, alt sınır yüzde 5.5, hedefle uyumlu patika yüzde 7.5.

Piyasada likidite sıkışıklığının artması piyasalar açısından repo ihale faiz oranlarını referans faiz oranı haline gelmesine, böyle bir durumun kalıcı hale gelmesi ise söz konusu faiz oranlarının Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranlarının üzerinde oluşması nedeniyle para politikasının istem dışı sıkılaşmasına yol açıyor.

Böyle bir durumun yaratabileceği sıkıntıların önüne geçmek amacıyla likidite sıkışıklığının artması yada kalıcı hale gelmesinin kesinleşmesi halinde para politikası referans faiz oranı bir hafta vadeli repo ihale faiz oranları olacak.

Operasyonel yapıdaki bu değişikliğin para politikasındaki duruşunu etkilememesi için TMVBCM gecelik vadedeki borçlanma ve borç verme faiz oranları aşağı yönlü ayarlanacak. Bu faiz indirimi tamamen likidite koşullarındaki kalıcı değişimden kaynaklanan teknik bir düzenleme olacak; para politikasının gevşetilmesi anlamına gelmeyecek.

DALGALI KUR SÜRECEK
MB 2009 yılında da dalgalı döviz kuru uygulamasına devam edecek. MB döviz piyasasının sağlıklı çalışması için gereken önlemleri almaya devam edecek.

Likidite koşulları kötüleşirse döviz satım ihalelerine başlanabilecek, depo piyasasında işlem yapma limitleri artırılabilecek, zorunlu karşılık oranları indirilebilecek.

Koşullar iyileşirse alım ihalelerine yeniden gerekirse başlanabilecek, gerekirse döviz cinsi zorunlu karşılıklar artırılabilecek.

Piyasada likidite fazlalığı ortaya çıkması halinde MB ters repo ihaleleri yapabilecek. Likidite sıkışıklığının artması ya kalıcı olması halinde 91 günlük repo ihalesi açabilecek ve DİBS alımları yapabilecek.

Bankacılık sisteminde belirsizlik ve fon çıkışı olması halinde MB haklarında belirsizlik olan bankalara kredi vermesi mümkündür, bunun esasları açıklanacak.

MB, 2009 yılında da para politikası ve likidite yönetimi uygulamalarına devam edecek, borçlanma ve borç verme faizlerinde değişikliğe gidebilecek.

NİYET MEKTUBU YILBAŞINDA NETLEŞECEK
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Yılmaz, IMF ile ilgili olarak teknik düzeyde çalışmalar belli düzeye geldiğini belirterek, “IMF ile çalışma yeni yılın başından itibaren niyet mektubuna dönüştürülecek” dedi.

Sayfa Yükleniyor...