Meçhul milyardere kötü haber!

Vergi Uzmanı Prof. Şükrü Kızılot, 7.1 milyar lirayı Türkiye'ye getiren meçhul milyarderin, yasalar doğrultusunda başına gelecekleri anlattı.

Türkiye, Varlık Barışı'ndan yararlanarak ülkeye 7.1 milyar lira getiren meçhul milyarderi konuşuyor.


Kimliği belli değil ancak Vergi Uzmanı Prof. Şükrü Kızılot'a göre başına gelecekler kanunlarda belli:

Meçhul kişinin; Hüsamettin Kesekağıdı diyelim, getirdiği para inanılır bir para değil. Türkiye’de hiç kimsede böyle bir nakit para yoktur. Dünyada da çok az kişide vardır; nakit olarak. Tabi hepsinin nakit olup olmadığı da söylenmiyor... Kara para olduğunu söyleyemem çünkü kesin tespitim yok.

Parayı getiren kişi, kendisini büyük riske soktu. Bu paranın vergisi ödendi deniyor ancak bir başka önemli nokta, paranın zamanında getirilmesi. Şöyle ki; Varlık Barışı’nda getirilen paralarla ilgili, 2007 yılı ve öncesi için vergi incelemesi yapılmayacağı kanunla taahhüt edildi. Ama 2008 ve 2009 için bu taahhüt geçerli değil. Bu para 2010'da getirildi. Bu Hüsamettin Kesekağıdı çağırılıp, 2008 ve 2009 yılı vergisi nerede diye sorulabilecek; yasaya göre de sorulması gerekiyor...

Gelen paraya 5 milyar dolar diyelim ve yüzde 5 getirisi olsa 250 milyon dolar demektir. Bunun vergisi 150 milyon liradır. 2009 yılı vergi rekortmenleri listesinin ilk sırasındaki kişi 19.2 milyon lira vergi vermiş. Bu kişi sadece 2008 yılı için 150 milyon lira civarında vergi verecek; liste alt üst...

Geçtiğimiz iki yılın sorgulanması söz konusu. 1 yıl için 150 milyon vergi dedik; 150 milyon da cezası var. 300 milyon lira ve bunun gecikme faizi de olacaktır. Kanun açıkça 2007 yılı ve öncesiyle ilgili olarak vergi incelemesi yapılamayacak diyor. 3 madde 5. fıkra...

Ortada yasa varken, yasayı aşan bir güvence de olamaz. Yasal değişiklikle de giderilmesi zor bir olaydan bahsediyoruz. Yürürlükteki yasaya göre hareket edilmesi gerekiyor.

Ayrıca, gazetelerde yer alan haberlere göre, paranın yüzde 90’ı gelmiş durumda. Ve bu para Mart ayında gelmiş. Önemli olan başka bir konu da paranın zamanında gelmediğinin ortaya çıkması.

Kanun bu paraların, bildirdildiği tarihi izleyen 1 ay içinde gelmesi gerektiğini söylüyor. En son süre Aralık ayıydı. Ocak ayının sonuna kadar para gelmeliydi ancak anlaşıldığı kadarıyla Mart’ta getirilmiş. Kanun, para süresi içinde getirilmezse Varlık Barış’ından yararlanılamaz diyor.

Bu meçhul kişiye, ‘kardeş ben seni incelemeyeceğim’ diyor ama zamanında getirmezse; aksi durumda hükümsüz... Bu nedenle, 2007 öncesini de inceleyeceğim denmesi gerekiyor. Ve sonuç olarak, bu meçhul kişinin geldiğine geleceğine pişman olması söz konusu.

Şu da var; 2007 öncesinde kurtulabilmesi için bir yol var: Ağır hastalık. Ocak, Şubat ve Mart’ta ağır hasta olduğuna dair rapor getirirse o süre işlemiyor. Varlık Barışı’ndan yararlanabiliyor.

Bu kişinin kimliğini birkaç kişi biliyordur. Burada başka bir sıkıntı da var. En çok vergi verenler listesi açıklandı ve ilk 50’deki 15 kişi isminin gizli tutulmasını istemiş; vergi kutsaldır... Ülkenin durumuna bakın ki 15 kişi yani yüzde 30’u gizlilik istiyor.

‘Niye geliyor?’ sorusunun cevabını vermek pek mümkün değil. Yasaya göre net olan, bu kişi ciddi riske giriyor. Maliye’nin denetim elemanları, bugün olmasa bile yasaları 6 ay ya da 3 sene sonra uygular. Ve bu kişiye vergi cezası kesebilir.


Sayfa Yükleniyor...