Merkez faizi değiştirmedi

Merkez Bankası, borçlanma faiz oranını yüzde 3,5'te ve borç verme faiz oranını yüzde 7,75'te sabit tuttu.

Merkez faizi değiştirmedi

Merkez Bankası beklentiler doğrultusunda politika faizi ve faiz koridorunda değişikliğe gitmedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, bankalararası para piyasası ve Borsa İstanbul Repo-Ters Repo Pazarlarında uygulanmakta olan faiz oranları ile bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının sabit tutulmasına karar verdi.

Buna göre Kurul, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4,50'de sabit bıraktı.

Gecelik faiz oranları; Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3,50'de, borç verme faiz oranı yüzde 7,75'te ve açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 6,75'te sabit tuttu.

Geç likidite penceresi faiz oranları; geç likidite penceresi uygulaması çerçevesinde, bankalararası para piyasasında saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0'da, borç verme faiz oranı yüzde 10,25'de sabit bırakıldı.

Duyuruda, son dönemde açıklanan verilerin yurt içi nihai talebin ve ihracatın ılımlı büyüme eğilimlerini koruduğunu gösterdiği belirtilerek, "Mevcut politika çerçevesi cari işlemler dengesini olumlu yönde etkilemektedir. Temkinli para politikası duruşunun, alınan makroihtiyati önlemlerin ve zayıf seyreden sermaye akımlarının etkisiyle önümüzdeki dönemde kredi büyüme hızlarının daha makul düzeylere geleceği öngörülmektedir. Bu doğrultuda, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığındaki ılımlı iyileşme eğiliminin süreceği tahmin edilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Enflasyonun gelecek dönem düşmeye devam etmesinin beklendiği kaydedilen duyuruda, temel enflasyon göstergelerinin bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceğinin tahmin edildiği belirtildi.

Kurul, mevcut politika duruşunun enflasyona ilişkin riskleri sınırlamak için yeterli olduğu değerlendirmesini yaptı. Bu doğrultuda, önümüzdeki dönemde bankalararası piyasada oluşan faizlerin yüzde 7,75 düzeyine yakın, ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin ise yüzde 6,75 ve üzerinde oluşmasının sağlanacağı ifade edildi. Kurul, enflasyon görünümü orta vadeli hedeflerle uyumlu olana kadar para politikasındaki temkinli duruşun korunması gerektiğini belirtildi.

Duyuruda, açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceğinin önemle vurgulandığı ifade edildi. Para Politikası Kurulu toplantı özetinin beş iş günü içinde yayımlanacağı bildirildi.

Sayfa Yükleniyor...