Mevduattaki sürprizin nedeni varlık barışı mı?

Bankacılık sektöründe mevduat artışı Haziran ayında 6.3 milyar TL ile ilk beş aydaki toplam artışı geçti. Bankacılar varlık barışının mevduatı artırdığını düşünüyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) raporuna göre yılın ilk yarısında mevduat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.6 artarak 467,6 milyar lira oldu.

Mevduat artışında en dikkat çekici tablo Haziran ayında yaşandı. 2009'un ilk beş ayında mevduat 5.5 milyar TL artarken, Haziran'daki artış 6.3 milyar TL'yi buldu. Bu artışın önemli bir bölümü Türk Lirası mevduattan kaynaklandı.

CNBC-e'nin görüş aldığı bankacılara göre, yaşanan artışın nedeni varlık barışı. Varlık barışı ile Türkiye'ye ne kadar para girdiği bilinmiyor. Ancak eski Maliye Bakanı Kemal Unakıtan Nisan ayı itibariyle 1. varlık barışında 14,8 milyar TL'lik beyan olduğunu açıklamıştı.

Bankacılar altın ve benzeri emtialarda son dönemde yaşanan çözülmenin de katılım fonları vasıtasıyla mevduata girdiği görüşünde. Yastıkaltı dövizin de döviz tevdiat hesaplarını arttırdığı düşünülüyor.

Bir başka neden ise Haziran ayında yurtiçi ve yurtdışı yerleşiklerin bono portföyünde yaşanan düşüş olarak gösteriliyor. Mayıs sonunda 127,9 milyar TL olan portföy 1.8 milyar TL azalışla, Haziran sonunda 126,1 milyar TL'ye geriledi.

Bankacılar Temmuz ayında Haziran'ın aksine TL mevduatta gerileme olduğunu belirterek, bundan sonra mevduat kaleminde belirgin bir hareket beklemiyor.

Sayfa Yükleniyor...