Nabucco'da proje destek anlaşması imzalandı

Hazar ve Ortadoğu gazını Avrupa'ya taşıması için planlanan ve Avrupa'nın Rusya'ya olan enerji bağımlılığını azaltmayı amaçlayan Türkiye-Avusturya (Nabucco) projesinde, proje destek anlaşması imzalandı.

Nabucco hattına ilişkin yasal çerçeveye nihai şeklini veren proje destek anlaşması (PSA), Nabucco şirketleri ve beş transit ülke olan Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Türkiye'nin ilgili bakanlıkları tarafından imzalandı.

PSA, her bir transit ülke hükümeti ve Nabucco şirketleri arasında özel olarak hazırlandı. Anlaşmalar, Nabucco Boru Hattı Projesi’nin gelişim sürecinde atılmış en önemli adımlardan biri olarak görülüyor. Bu aşamadan sonra konsorsiyumun "open season" olarak adlandırılan doğalgaz talebi toplama dönemine geçmesi bekleniyor.

Konsorsiyumdan yapılan açıklamada PSA'nın ana unsurlarının, AB ve Türkiye enerji yasaları kapsamındaki avantajlı transit rejim düzenlemelerinin teyidi; Nabucco hattının muhtemel ayrımcı yasal değişikliklerden korunması ve projenin ilerleyen uygulama süreçlerinde gerekli yasal ve idari düzenlemeler için destek sağlanması olduğu ifade edildi.

Bu anlaşmalar, hükümetlerarası anlaşma ile birlikte projenin finanse edilebilmesi için gerekli önkoşullar arasında yer alıyor.

İmza töreninin ardından konuyla ilgili konuşan Nabucco Konsorsiyumu Genel Müdürü Reinhard Mitschek, "PSA'nın imzalanması projenin gerçekleşmesi yolunda atılan önemli bir adım olmakla beraber, transit ülkelerin hükümetleriyle olan işbirliğimizi de daha da sağlamlaştırmıştır. Bugün ayrıca, transit ülkeler arasında verimli bir koordinasyonun sağlanmasına katkı sağlayacak olan Nabucco Politik İlişkiler Komitesi’nin ilk toplantısını gerçekleştirdik. Projede bugüne kadar atılan somut adımlardan dolayı memnuniyet duyuyor ve gerek politik gerek de finans çevrelerinden aldığımız desteği memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Öne Çıkan Video

Sayfa Yükleniyor...