Nükleer ihalesi iptale gidiyor

Enerji Bakanı Yıldız, "Sinop'ta nükleer santral yapılması için 3-4 ay içinde yeni ihaleye çıkmamız gerekiyor" dedi.

Nükleer ihalesi iptale gidiyor

Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu için açılan ihalenin iptal edilmesi bekleniyor.

Enerji Bakanı Taner Yıldız, 3-4 ay içinde Sinop'ta nükleer santral yapılmasına ilişkin ihaleye çıkmaları gerektiğini belirtti.

Yıldız, "Mersin'deki nükleer santral için aldığımız ihale teklifine ilişkin raporu şu aşamada Bakanlar Kurulu'na göndermeyeceğiz" dedi.

Hükümet yetkililerinin Reuters'a verdikleri bilgilere göre, TETAŞ Enerji Bakanlığı'nın ihale raporunu geri almasının ardından gerekli açıklamayı yapacak.

Kısa süre içerisinde Akkuyu ve Sinop için yeni ihaleye çıkılması ve ihalelerin 2010'da sonuçlandırılması planlanıyor.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURDU
Danıştay, nükleer santral ihalesi yönetmeliğinin üç maddesinde yürürlüğü durdurmuştu.

Danıştay 13. Dairesi yönetmeliğin 7. maddesinin yürütmesinin durdurulmasına karar vererek, diğer maddeleri yönünden ise yürütmenin durdurulması talebimizi reddetmişti. Bu karara karşı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz ettik ve kurul, itirazı kısmen kabul ederek; yönetmeliğin yer tahsisi başlıklı 5. maddesi ve aktif elektrik enerjisi birim satış fiyatını oluşturma usul ve esasları başlıklı 10. maddesinin de yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

TEKLİFİN SÜRESİ HAFTAYA DOLUYORDU
Türkiye'nin ilk nükleer santralinin yapımı için açılan ihalede verilen teklifin geçerlilik süresi 24 Kasım'da doluyordu.

Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) tarafından açılan nükleer santral ihalesine tek katılımcı olarak giren Rus- Türk ortaklığı Atomstroyexport- Inter RAO - Park Teknik'ten oluşan konsorsiyum, önce 21.16 kilowatt saat/sentlik teklif vermiş ardından bu rakam kilowatt saat başına 15.3-13.4 sent aralığına çekilmişti. İhalede teklifin geçerlilik süresi 20-24 Kasım aralığına kadar uzatılmıştı.

TEKLİFİ AŞAĞI ÇEKMİŞTİ
Türkiye Elektrik Ticaret A.Ş. (TETAŞ) tarafından açılan nükleer santral ihalesine tek katılımcı olarak giren konsorsiyum, önce 21.16 kilowatt saat/sentlik teklif vermiş ardından bu rakam kilowatt saat başına 15.3-13.4 sent aralığına çekilmişti.

Sayfa Yükleniyor...