Nükleerde ilk kazma baharda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Akkuyu Nükleer Santrali için ilk kazmayı Mart veya Nisan'da vurmak istediklerini söyledi.

Nükleerde ilk kazma baharda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Mersin'de nükleer santral kurulmasına ilişkin Türkiye ile Rusya arasında imzalanan anlaşma çerçevesinde nükleer enerji eğitimi için Moskova'ya gidecek 83 öğrenciyi Bakanlıkta kabul etti.

Kabulde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, bir soru üzerine IŞİD'i protesto bahanesiyle yapılan izinsiz gösterileri değerlendirdi. Şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını ifade eden Yıldız, Türkiye'nin yapısını bozmaya dönük bir çalışma bulunduğunu belirtti.

Yıldız, birçok ülkenin şiddetle bir yere varılmayacağını kendi tarihlerinde gördüklerini kaydetti. Akkuyu Nükleer Santrali ile ilgili ÇED raporu süreci ve santral inşaatının takvimiyle ilgili bir soruyu da yanıtlayan Yıldız, ÇED sürecinin önümüzdeki ay tamamlanmasının beklendiğini bildirdi.

İnceleme ve değerlendirme komisyonu üyesi 56 kurumun düzeltme çalışmalarının da kısmen uzun sürdüğünü anlatan Yıldız, "Hem inşaat hem de elektrik üretimi ile alakalı hedeflerimizi değiştirmek istemiyoruz. Hazırlık süreci fazla olmuş olabilir ama özellikle hem inşaatın hem de elektrik üretiminin gecikmemesini istiyoruz" diye konuştu.

Yıldız, inşaat lisansı alındıktan sonra sahada nükleer ada ve türbin adası inşaatlarına da başlanacağını dile getirerek, çalışanlar, mühendisler ve işçilerin yaşayacağı 4 bin kişilik nükleer bir köy kurulacağını ifade etti.

Mart veya Nisan'da ilk kazmayı vurmak istediklerini bildiren Yıldız, "Bu, nükleer güç santralinin binasının core (çekirdek) tabakasının temeli anlamına gelmeyebilir. Ama liman inşaatının ve nükleer köyün inşallah temelini Mart veya Nisan ayında atmış olmamız lazım" dedi.

Bunun lojistik hizmetleri hızlandıracağını belirten Yıldız, aynı zamanda çalışanların barınabilecekleri ve her türlü sosyal donatısıyla yaşayabilecekleri bir projenin de gerçekleştirilmiş olacağını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...