Obama: AIG açgözlülük yüzünden sıkıntı içinde

Sigorta devi AIG'nin, bazı üst düzey yöneticilerine toplam 165 milyon dolar ikramiye ödemesi Başkan Barack Obama'yı öfkelendirdi.

Obama: AIG açgözlülük yüzünden sıkıntı içinde

ABD Başkanı Barack Obama, Hazine Bakanı Timothy Geithner'den, ikramiye ödemelerinin durdurulması için gereken tüm yasal önlemleri almasını istedi.

Obama, AIG'nin pervasızlık ve açgözlülük yüzünden sıkıntı içinde olduğunu söyledi.

ABD Başkanı, bu koşullar altında vergi mükelleflerinin parasıyla ayakta tutulan AIG'nin yöneticilerinin, ikramiye ödemelerini nasıl mazur gösterdiklerini anlamanın da zor olduğunu belirtti.

AIG, geçen yıl iflasın eşiğine gelmesi sonrası, Amerikan hükümetinden toplam 180 milyar dolar yardım almıştı.

Şirketin, hükümetten yardım aldıktan sonra, borçlu olduğu bazı yabancı bankalara 38 milyar dolar ödediği ortaya çıkmıştı.

AIG'nin, Amerikan hükümeti tarafından atanan genel müdürü Edward Liddy ise ikramiyelerin yasal olarak bağlayıcı olduğunu, şirketin önünde bu ikramiyeleri ödemekten başka seçenek olmadığını söyledi.

İKRAMİYE ÖDEMELERİ HAFTA SONU AÇIKLANDI
AIG hafta sonunda Amerikan Kongresi'nin baskısı ardından, şirketi iflasa götüren biriminde çalışanlara ödediği ikramiyeleri açıklamak zorunda kalmıştı. Bu birim, bankaların sorunlu kredilerini ikincil anlaşmalar üzerinden sigorta etmişti.

Söz konusu bankalar arasında İngiltere'den Barclays, Fransa'dan Societe General ve Almanya'dan Deutsche Bank da bulunuyor.

ABD'de 30 milyon müşterisi olan AIG ayrıca toplam 130 ülkede faaliyet gösteriyor. Şirket dünyada 100 bin kadar şirket ve kuruma sigorta hizmeti veriyor.

ABD Başkanı Barack Obama'nın baş danışmanı Larry Summers, Amerikan ABC televizyonuna yaptığı açıklamada ikramiyelere atfen, AIG'nın davranışının büyük öfke yarattığını söylemişti. Ancak Summers da, Obama yönetiminin bu konuda manevra alanının çok az olduğunu belirtmişti.

Sayfa Yükleniyor...