OECD'de işsiz sayısı 25 milyona çıkabilir

OECD'ye göre bölge ülkelerinin krizdeki istihdam kaybı 2010'da 25 milyona kadar çıkabilir.

OECD'de işsiz sayısı 25 milyona çıkabilir

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) istihdam raporuna göre toparlanma işaretlerine rağmen 2007 sonu ve 2010'da varılacak olan işsizlikteki tepe nokta arasında istihdam kaybı 25 milyona kadar çıkabilir.

Raporda teşvik programlarının OECD ülkelerinde 5.5 milyon kişilik istihdamı kurtarabileceği ancak hükümetlerin resesyondan kaynaklanan ve işsizliği rekor seviyeye çıkaran istihdam kaybını tersine çevirmeye odaklanmaları gerektiği belirtildi.

Aralarında Türkiye'nin de olduğu OECD'nin en yüksek gelirli 30 ülkesini kapsayan raporun yazarı ve OECD istihdam birimi başkanı Stefano Scarpetta, "İşler iyiye gitmeden önce daha kötüye gidecek" dedi.

Scarpetta Reuters ile yaptığı söyleşide, "Başta finans sektöründeki problemlerin çözülmesi, talebin canlandırılması ve ekonominin tekrar rayına koyulması gerekiyordu... Şimdi ise krizin sosyal yanıyla ilgilenmemiz ve bu konuda girişken olmamız gerekiyor" dedi.

Scarpetta'ya göre risk, işsizlik oranındaki artışın kalıcı olarak "daha yüksek bir düzlemde" seyretmesi.

OECD istihdam raporunun yazarı, OECD çapında işsiz sayısının 3.2 ile 5.5 milyon daha yüksek olabileceğini, fakat mali teşvik programlarının bunu engellediğini ve programlar sayesinde istihdamın en iyi korunduğu ülkelerin ABD, Güney Kore ve Avusturalya olduğunu da ekledi.

OECD çapında işsizlik oranı Temmuz ayında yüzde 8.5'e ulaştı. Bu, İkinci Dünya Savaşı'ndan beri varılan en yüksek oran ve OECD'nin tahminlerine göre 2007 sonunda yüzde 5.6 olan işsizlik oranının gelecek yıl istihdam kaybının yavaşlamasına kadar yüzde 9.5 ile 10 arasına kadar çıkabilir.

Bu gerçekleşirse krizin başlangıcından bugüne kadar 15 milyona ulaşan istihdam kaybı, gelecek seneye kadar 10 milyon daha artacak.

Sayfa Yükleniyor...