ÖTV rüzgarı geçti, tüketim geriledi

CNBC-e Tüketim Endeksi Nisan'da bir önceki aya göre yüzde 1.46 azaldı.

ÖTV rüzgarı geçti, tüketim geriledi

CNBC-e Tüketim Endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 1.46 azalarak 165.66 değerini aldı. Mevsimsel olarak düzeltilmiş tüketim endeksi de yüzde 1.73 gerileyerek 125.20 düzeyine geriledi.

Mart ayında ÖTV indirimleriyle oldukça güçlü artış gösteren endeks Nisan ayında hafif bir gerileme gösterdi.

Sektörel bazda bakıldığında, düşüşte otomobil ve giyim sektörlerinin önemli payı oldu. Özellikle otomobilde vergi indirimiyle Mart ayının ikinci yarısında satışların çok güçlü olması stokları büyük oranda eritmişti. Talep büyük oranda karşılanmıştı. Bu nedenle, Nisan ayında satışlar bir miktar geriledi.

Giyimde ise yeni sezon nedeniyle yüksek açılan fiyatlar talebi bir önceki aya göre düşürdü. Elektronik cihazları da içeren ev eşyası sektöründe ise satışlar hafif bir yükselme göstermesine rağmen mevsimsel olarak düzeltilmiş seride geriledi.

Bunlar dışında kalan sektörlerden gıda, mobilya ve konut sektörleri ile İstanbul Boğazı köprü geçişi ve benzin tüketiminde bir önceki aya göre hafif artışlar yaşandı.

2008 yılının son çeyreğinde endeks hem aylık hem yıllık bazda önemli bir düşüş göstermişti.

Mart ayında hem aylık hem yıllık bazda bir artış izlendi. Nisan ayında ise endeks aylık bazda gerilerken yıllık bazda yüzde 5.84 artış gösteriyor.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu, "Aylık bazda bir düşüş olsa bile yıllık bazda son iki aydır bir artış gözlüyoruz. Yılın ikinci çeyreğinde, özel tüketim harcamaları son iki çeyreğe göre bir miktar toparlanma sinyali veriyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...