Özen: Nakitte kalın, uzun vadeli borçlanmayın

Vatandaşlara tavsiyede bulunan Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, ''Tavsiyem likit kalın. TL'de uzun vadeli borçlanmayın" dedi.

Özen: Nakitte kalın, uzun vadeli borçlanmayın

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, '' 2012'' başlığıyla düzenlenen CEO Club toplantısındaki konuşmasına, AB'nin ve Euro'nun dağılmasıyla ilgili kötü senaryoya inanmadığını, bunun olmayacağını, piyasaların da bunun olmayacağına inandığını ifade etti.

Özen, bunun göstergesi olan dolar-Euro paritesinine baktıklarında, ilk Euro tanıtıldığı zaman 1,12 iken, şimdi 1,35'te olduğuna dikkati çekerek, dolayısıyla kötü senaryoyu piyasaların satın almadığını, bunun çok iyi bir haber olduğunu belirtti.

Özen, ''Eğer Euro bitecekse herkes Euro'dan kurtulmak için satardı. Bunu görmüyoruz, bu iyi bir şey'' dedi.

Baz senaryonun kendileri için daha anlamlı olacağını söyleyen Özen, ''Amerika'nın tasarruf oranı çok düşüktür. Yüzde 3-4'lerden bu yüzde 8'lere doğru geldi. Yüzde 10'a geldiği zaman Amerikan ekonomisi çok ciddi büyümeye başlıyor. Bu tarihsel olarak istatistiklere baktığımız zaman bunu çok net olarak görüyoruz. Burada iyi bir trend var. Amerika'dan iyi datalar gelmeye başladı. Amerika 2 civarında bir büyümeyi 2012 itibariyle yakalayabilir. Amerika potansiyel büyümesine doğru yaklaşıyor'' diye konuştu.

Soruları da yanıtlayan Özen, gelecek yıl kur tahminlerine ilişkin bir soruya karşılık, ''2012 ortalamasının 2011 ortalamasından yüzde 4 daha Türk Lirası'nın değerli olacağını düşünüyorum. TL yüzde 4 değer kazanır gibime geliyor. Enflasyonun da yüzde 6-6,5 civarında olabileceğini düşünüyorum ama 7'ye daha yakınım ben de. Yok gıda endeksinin değişimi, yok bazı sigaradaki vergi şeyleri falan, sanki biraz kafamızı karıştırıyor. Bunlar serbest mekanizmada olması gereken şeyler'' dedi.

TÜRKİYE CİDDİ ŞEKİLDE DARALACAK
Türkiye'de çok net bir şekilde sıkılaştırıcı politikalar uygulandığını ifade eden Özen, ''Bankacılık sektöründe de çok ciddi şekilde sıkılaştırma var. Bu da likidite sıkılaştırması. Böyle olduğu zaman dayanamaz Türkiye ekonomisi, daralacak. Çok ciddi şekilde daralacak. O daralma ile cari işlemler açığı 60 milyar filan gelir diye düşünüyoruz. Finansmanı çok çok önemli. Biraz uzun vadeye yaydık. Ortalık kötü. Bütün bunlara baktığımız zaman ben Türkiye'de düşük büyüme, enflasyonun 2011'den daha düşük, yüzde 4 de daha değerli bir TL tahmin ediyorum'' diye konuştu.

Ergun Özen, ''Bir de şu bankalar hakkında iyi bir şey söyleyin, onu da rica ediyorum'' diye espri yaptı.

Başka bir soruya karşılık da Özen, ''Tavsiyem likit kalın. Likit kalmakta fayda var diye düşünüyorum'' dedi.

2012'nin ikinci yarısında faizlerde biraz gerileme olabileceğini kaydeden Özen, ''TL uzun vadeli borçlanmayı şu anda tavsiye eder misin derseniz; onu da çok etmem'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...