Piyasa faizi yüzde 11'in de altına indi

Merkez Bankası'ndan gelen açıklamalarla gösterge tahvilin bileşik faizi yeni tarihi dip olan yüzde 10.50 seviyesine kadar geriledi.

Merkez Bankası'nın dün yılın üçüncü enflasyon raporunda önümüzdeki dönemde para politikasına ilişkin yapılan "ikinci indirim süreci" "3 yıl tek haneli faiz" açıklamalarıyla ikincil piyasada gösterge tahvilin bileşik faizi yeni tarihi dip olan işlem bazında yüzde 10.50 seviyesine kadar sert bir şekilde geriledi.

Tahvil/bono piyasasında 11 Mayıs 2011 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi dün spot kapanış yüzde 11.13, valörlü kapanışta yüzde 10.82 seviyesinden gerçekleşti. Faizde ayrıca tarihte ilk kez yüzde 11 seviyesinin altında bir kapanış gerçekleşmiş oldu.

Gösterge tahvilin bileşik faizi, bu sabah tezgahüstü piyasada ilk işlemlerde yüzde 10.80/10.89 seviyesindeydi.

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, toparlanmanın gecikmesi durumunda veya gelişmekte olan ülkelerdeki kredi kalitesindeki nispi iyileşme sonucunda bu ülkelere sermaye akımlarının güçlenmesi olasılıkları karşısında politika faizlerinde ikinci bir indirim sürecinin başlayabileceğini ancak krizden çıkılması ve mali disiplinin sağlanması durumunda faizlerin 3 yılda tek haneli seviyede kalabileceğini söyledi.

Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1,4855/1,4880 lira olan en iyi dolar alış kotasyonları bugün 1,48-1,49 arasında işlem görüyor.

Dün sabah yurt dışı borsaların kayıplarıyla lokal bankaların kısa pozisyonlarını stopladıklarını hatırlatan ve sonrasında 1,4850/1,4910 bandında denge bulan dolar/TL'nin olumsuz ABD dataları kötü gelmesiyle birlikte illikit piyasada 1.5040 seviyesine kadar alıcı bulduğunu da vurgulayan bir bankanın döviz masası yetkilisi, "Bu sabah piyasa biraz daha iyi görünüyor. Dış borsalar ve S&P'de 980 puan önemli bir seviye. Kırılması yönün dış borsalarda yeniden aşağı çevrilmesine neden olabilir ve dolar/TL'yi de yukarı taşıyabilir" dedi.

Lokal müşterilerin 1.48'lerden açtıkları pozisyonlarda bir miktar satış yönlü işlemler geldiğini de belirten bankacı dolar/TL son günlerdeki yükselişi "Tüm gelişmekte olan ülke para piyasalarında yaşanan nasıl borsalarda kâr satışları oluyorsa ona benzer bir düzeltme hareketi" sözleriyle yorumlayan bankacı, "Bugün için 1.4880- 1.5040 gibi bir bantta hareket bekleniyor. Uzun vadede trend aşağı yönlü ve IMF anlaşmasına ilişkin gelişmeler önemli" dedi.

Sayfa Yükleniyor...