Piyasalarda bahar havası

Yurdışındaki iyimserlik ve içeride banka bilançolarına ilişkin beklentilerle borsa yüzde 5.3 yükseldi. Dolar 1,60 liranın altına indi.

Piyasalarda bahar havası

Yurtdışı piyasalardaki iyimserlik ve içeride ise bankaların birinci çeyrek bilançolarına ilişkin beklentiler ve vadeli işlemlerin ay sonundaki hesap kapanış dönemi öncesinde spot piyasadan gelen alımların etkisiyle borsada yükseliş yaşandı.

İMKB Ulusal 100 Endeksi 1.557 puanlık artışla 30 bin 746 puana yükseldi. Hisse senetlerinin değer kazancı yüzde 5.3 oldu. Böylece endeks 14 Ekim 2008 Salı gününden bu yana ilk kez 30 bin puanın üstünde kapanış yapmış oldu.

Anadolu Yatırım Araştırma Yönetmeni Gülizar Özdemir Türk, "Bankacılık hisselerinin öncülüğünde yükseliş var. Bankaların ilk çeyrek performansına ilişkin olumlu beklentiler, hisselere alım getiriyor. Ayrıca yurtdışı piyasalardaki olumlu seyir de bunu destekliyor. Alım iştahı artmış görünüyor" dedi.

Bir başka analist ise, "Vadeli işlemler piyasasında hesap kapanış dönemleri ay sonlarıdır. Vadeli işlemlerin hesap kapanış dönemlerinde, spot piyasadan alımlar geldiğini ve endeksin yükseldiğini daha önce Şubat ve Aralık aylarında görmüştük. Bunun benzeri bir durumun yaşandığını düşünüyorum. Vadeli işlemlerin bu ayki kapanış fiyatı yarınki seansın sonuna göre belirlenecek. Bu yüzden sanki spot piyasadan alım geliyor. Yükseliş yarın da sürebilir" diye konuştu.

DOLAR 1,60 TL'NİN ALTINDA
ABD  ilk çeyrek gayrisafi milli hasılasının (GSYH) beklentilerin üzerinde daralmasına karşın artan global risk  iştahıyla lira dolar karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kazandı.

Bankalararası piyasanın dün spot kapanışında 1,6380 TL olan ve bugün en düşük 1,5940 TL'yi gören  dolar gün sonuna doğru 1,60'ın altına indi.

ING Bank Döviz masası işlemcisi Ahmet Arslan, "Lira'daki değer kazancı tamamen global piyasalarla  ilgili, ABD vadeli işlemlerdeki kazanç 90 puanın üzerinde. Euro/dolar paritesindeki yükseliş de önemli.  Yani kısacası dış piyasaların etkisiyle dolar/TL 1.60'lı seviyelerin altına geriledi" dedi.

Sayfa Yükleniyor...