Piyasalardaki ralli ne kadar sürecek?

Hisse senetlerinde 10 Mart'ta başlayan ralli, kalıcı mı, değil mi tartışmaları arasında bugüne dek sürdü. Rallinin kısa süre içinde biteceğine yönelik fazla bir işaret yok.

Piyasalardaki ralli ne kadar sürecek?

Küresel hisse senetlerinde 10 Mart'ta başlayan ralli hız kesmeden devam ediyor. MSCI Dünya Endeksi, 9 Mart'ta gördüğü dipten bu yana yaklaşık yüzde 45 yükseldi.

Profesyonel yatırımcılar tarafından gösterge olarak kullanılan endeks, son 13 haftanın 12 haftasında değer kazandı.

Reuters'ın analizine göre, ralli hisse senetleri çok düşük bir düzeydeyken başladığı için, kazançlar gerçekte olduğundan daha iyi görünüyor.

MSCI Dünya Endeksi, 2007'nin Kasım ayında gördüğü zirveden 9 Mart'taki dip noktaya kadar, yüzde 60 düştü. Bu süreçte, endeks 257 puan geriledi. Endeks, mevcut rallide ise, puan bazında yaşadığı kaybın sadece üçte birini geri kazandı. Bu nedenle, 10 Mart'ta başlayan ralli, abartılı bir düşüş sürecinden sonraki bir düzeltme olabilir.

Başka bir deyişle, Lehman Brothers'ın çöküşü ve büyük ekonomilerin durgunluğa girmesi, hisse senetlerinin aşırı bir şekilde satılmasına yol açmış olabilir. Yatırımcılar şimdi piyasaya girerek daha önce yaptıkları bir hatayı düzeltiyor olabilirler.

Diğer yandan,, yatırımcıların kötü gelen verileri dikkate almadığı ve olumsuz gelişmelerin olumlu yanlarına odaklandığı gözlemleniyor. Örneğin geçen cuma, Wall Street, beklenenden kötü gelen 1. çeyrek büyüme verisine rağmen yükseldi. Bir zamanlar ABD'nin ekonomik gücünün sembolü olan General Motors'un iflası bile, belirsizliğin ortadan kalkması olarak değerlendirildi.

Piyasalardaki fon akışıyla ilgili veriler, kurumsal yatırımcıların yaklaşık üç aydır süren ralliden çekilmeye niyetli olmadıklarını gösteriyor. Büyük para akışlarını izleyen finansal hizmetler şirketi State Street'e göre, piyasadaki risk iştahı son derece güçlü. Hem gelişmiş, hem de gelişen piyaslara sınırlararası fon akışı son 10 yılın en yüksek düzeylerinden birinde bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...