PO: 'Tavan fiyat' etkiledi ama kâra döneriz

Petrol Ofisi CEO'su Türker, ilk çeyrekteki zarardan sonra ikinci çeyrekte kâr beklentisinde olduklarını 14 milyar liralık ciro ve 300 milyon dolarlık yatırım hedeflerini koruduklarını belirtti.

PO: 'Tavan fiyat' etkiledi ama kâra döneriz

Türkiye'nin önde gelen akaryakıt dağıtım şirketi Petrol Ofisi'nin CEO'su Melih Türker, akaryakıt pazarında bu yıl beklediği yüzde 5 civarındaki daralmanın yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) tavan fiyat uygulamasının da sektördeki tüm şirketleri olduğu gibi kendi şirketini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Reuters ile söyleşisinde, şirketin stratejisini "Verimli, şu anki iş hacmimizi koruyacak ve daha kârlı hale getirecek projelerde bir petrol ve gaz şirketi olarak yer almak istiyoruz" diyerek özetleyen Türker, bu yılın ilk çeyreğinde 32 milyon lira zarar eden şirketin tüm bu olumsuzluklara rağmen ikinci çeyrekte kâra geçmesinin beklendiğini söyledi.

Türker, "Sektörde bu yıl için yüzde 5 daralma bekliyorum. Ekonomik krizin sıkıntıları ve sanayi üretimindeki büyük daralmaya rağmen yine de bu yıl için 14 milyar liralık ciro beklentimizi koruyoruz. Ayrıca bu yıl ikinci çeyrekte de kâr beklentimiz var" dedi.

Doğan Holding ve Avusturyalı OMV ortaklığındaki Petrol Ofisi, geçen yıl aynı ikinci çeyrekte 171.2 milyon lira net kâr elde etmişti. Şirketin geçen yılki net satışları ise 17.2 milyar liraydı. Şirketin ikinci çeyrek sonuçlarını haftaya açıklaması bekleniyor.

Bu yıl için 300 milyon dolarlık yatırım hedefini koruduklarını belirten Türker, "Bu olumsuzluklara rağmen yüzde Petrol Ofisi toplamda yüzde 35'lik pazar payını yıl sonunda koruma beklentisinde" dedi. "Beyaz ürünlerdeki pazar payının yarım puan artışla yüzde 29.5'ten yüzde yüzde 30'a çıkması bekleniyor. Ancak birkaç ay kamu ihalelerine katılmadığımız için siyah ürün pazar payında bu yıl düşüş bekleniyor."

Enerji Bakanlığı Nisan'da Petrol Ofisi'nin kamu ihalelerinden 1 yıl süreyle men etmişti, ancak şirketin açtığı dava sonucunda bu işlemin yürütmesi durdurulmuştu. Türker "Kamu ihalelerine yeniden girmeye başlayacağız" dedi.

Türker Petrol Ofisi'nin mevcut 1.1 milyar dolarlık nakit pozisyonu olduğunu söyledi ve "Ancak ödemelerle bunun yıl sonunda 500-550 milyon dolar düzeyine gerilemesi bekleniyor" dedi.

TAVAN FİYAT KÂRLILIKLARI VURDU
EPDK 25 Haziran'da benzin ve motorin için tavan fiyat uygulaması başlatmış ve sonrasında da Maliye Bakanlığı benzin, motorin ve fuel oil'de özel tüketim vergisini (ÖTV) 15 Temmuz'da artırmıştı. Artışla, fiyatlara yüzde 7'nin üzerinde zam geldi. Sektörün yüzde 90'ını temsil eden Petrol Sanayi Derneği (Petder) uygulamanın dağıtıcı ve bayi marjlarını yüzde 12'den yüzde 8'e düşürdüğünü açıkladı.

Türker, "EPDK'nın tavan fiyat uygulaması nedeniyle sektörün brüt birim kârlılığında (kuruş/litre) yüzde 30 düşüş oldu. Bu yanlış ve mantık dışı bir uygulama" dedi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız ile yaptıkları son görüşmede Yıldız'ın, bakanlık, Petder ve EPDK yetkililerinin katılımıyla 1 ay içinde bir toplantı yapacaklarını kendilerine söylediğini belirten Türker, Danıştay'a dava açan firmalardan birinin de Petrol Ofisi olduğunu ekledi.

DİĞER OPERASYONLAR
ABD'li Toreador'dan Akçakoca doğalgaz üretim sahalarından yüzde 26.75'lik pay alan Petrol Ofisi'nin buradaki gaz üretiminin günde 390,000 m3 olduğunu ve yakın geçmişte aldıkları doğalgaz toptan satış lisansı ile Aksa'ya yapılan satışlardan bu yıl 17 milyon lira gelir beklediğini belirten Türker, "Buradaki diğer sahalarla üretim 2010'dan sonra daha da artacak. Akçakoca bizim dikey bütünleşmemiz için iyi bir fırsat" dedi.

THY ve Opet arasında jet yakıtı için yapılan işbirliğinden endişeli olmadığını belirten Türker "Bizim THY ile gelecek yılın ortasına kadar uzatılmış sözleşmemiz var. THY bizim 800 civarındaki müşterimizden biri, ancak jet satışlarımızın yüzde 50'si THY'ye. THY'nin bizle iyi bir ticari ilişkisi var. Jet yakıtı üretimi kolay ama ikmali zordur. Türkiye'deki 35 havalimanında bu hizmeti veriyoruz" dedi.

Türker, Petrol Ofisi'nin Türkiye ve komşu ülkelerde petrol ve gaz arama ve üretimi için fırsatlara baktığını belirtti, "Ancak bu konuda somut bir gelişme yok. Arkadaşlarımız çalışıyorlar" dedi.

Ceyhan'da rafineri için EPDK'dan alamadıkları lisans hatırlatıldığında Türker, "Bu rafineriyle ilgili yakında yeni bir beklentimiz yok. Ancak bizim dikey bütünleşme hedefimizde, vizyonumuzda rafineri var. Mantık bunun Türkiye'de olması gerektiğini söylüyor. Ancak bu rafineri için 2 yıl önce yaptığımız fizibiliteden beri çok şey değişti" dedi.

Türker, Gürcistan'da akaryakıt istasyonları açma projesini kriz nedeniyle rölantiye aldıklarını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...