Portakalı hem sıcaklık hem de dolu vurdu: Fiyatı 3 kat arttı

Bu yıl ciddi bir ürün kaybı yaşayan portakal fiyatı en hızlı artan narenciye ürünü oldu. ntv.com.tr'ye konuşan yetkililer, portakalın hal çıkış fiyatlarında üç kata yakın bir artış olduğuna dikkat çekerken, bu artışı ağırlıklı olarak meteorolojik olaylara bağlıyor. 'Bundan sonra tüketirken de üretiyormuş gibi davranmalıyız' diyen Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, ''Artık taneyle almamız gereken bir dönemdeyiz. 3-5 kg alalım, yiyemeyince çöpe atalım dememeliyiz'' uyarısında bulundu. Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu ise, portakal fiyatlarında daha da yükseliş beklediklerini belirtti.

ntv.com.tr 09.01.2021 - 10:40

Portakalı hem sıcaklık hem de dolu vurdu: Fiyatı 3 kat arttı

Tuğba Öztürk/ntv.com.tr

Corona virüs nedeniyle artan C vitamini talebinin ilk durağı portakal, fiyat artışı ile dikkatleri üzerine çekiyor. Geçen yıl markette en fazla fiyat artışı, yüzde 79,39 ile portakalda oldu.

Özellikle mayıs ayındaki aşırı sıcaklar nedeniyle portakal dalında zarar gördü. Ardından gelen sağanak ve selin seralara zarar vermesi, ürün kayıplarını artırdı. 

Artan talebe karşın rekoltenin düşmesiyle portakalın kilogram fiyatı 8 lira ve üzerine çıktı. 

Peki portakaldaki rekolte kaybı bu seneki fiyatlara nasıl yansıyacak? Fiyat artışı devam edecek mi?  

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, konuyla ilgili ntv.com.tr'nin sorularını yanıtladı.  

Mayıs ayındaki ani sıcaklık artışının portakal ağaçlarında şok etkisi yarattığını ve bu etkinin portakal çiceklerini "yaktığını" ifade eden Ali Çandır, ''Sıcaklıklardaki ani artış etkisinin üzerine de eylül-ekim aylarında oluşan rüzgar, fırtına, dolu ve aşırı yağmur da meyveye zarar verdi'' dedi.

Antalya'ya geçtiğimiz yıl aralık ayında sadece bir günde metrekareye 157,5 kilogram yağmur düştü. Sağanak ve ardından gelen sel suları ildeki birçok tarım arazisi ve seraya zarar verdi.  İLGİLİ HABERE GİT

Antalya'yı vuran selin ardından Sarıcasu Mahallesi'nden yansıyan bir sera fotoğrafı. Antalya'yı vuran selin ardından Sarıcasu Mahallesi'nden yansıyan bir sera fotoğrafı.

Antalya'da mayıs ayında meteorolojik verilere göre 1929'dan bu yana ilk defa mayıs ayında hava sıcaklığı 38,8 derece ölçüldü. İlde sıcaklıklar ay boyunca mevsim normallerinin 10-12 derece üstünde seyretti.

ÜRETİMİ YÜZDE 30 AZALDI

Portakalın başkenti Antalya, ilkbahar aylarından bu yana küresel ısınmadan nasibini fazlasıyla aldı. Buna bağlı olarak gerçekleşen rekolte kaybına değinen Çandır, ''Biz zaten tüm bu etkileri gördükten sonra yüzde 30 ila yüzde 50 arasında bir kayıp bekliyorduk. Antalya'da şu ana kadar portakalda yüzde 30 azalma oldu. Bu azalış da portakal fiyatlarına yansıdı'' diye konuştu.

HAL FİYATI ÜÇE KATLANDI

Portakaldaki fiyat artışının aylar öncesinden belli olduğunu da sözlerine ekleyen Çandır, ''Rekolte azalışı ile birlikte, doğal afetler portakal kalitesine de zarar verdi. Elde edilen kalitesi düşük ürünler de fabrikalara, portakal suyuna gidiyor'' dedi.  

Çandır, ''Antalya'ya yüzde 50'lere varan azalmalarımız olduğunu görüyoruz. Geçen yılın aynı döneminde halde 1.70 ila 2.60 lira arasında satttığımız portakal bu sene 6 lira ile 8 lira arasında yer alıyor'' dedi. 

TÜİK verilerine göre, 2019 yılında Türkiye'de portakal üretimi önceki sezona göre yüzde 11 oranında azalarak, 1,7 milyon ton olarak
gerçekleşti. Ayrıca; bu azalış sadece portakalda değil tüm turunçgillerde de görüldü. Yine TÜİK verilerine göre; dünyada 2019/20 üretim sezonunda 94 milyon ton turunçgil üretimi gerçekleşirken, bir önceki sezona göre toplam turunçgil üretiminde yüzde 7 oranında azalma
görüldü. 

''FİYATLARIN DÜŞMESİ ZOR"

Geçen seneye kıyasla neredeyse 3 kat artan portakal fiyatının düşmesinin zor olduğunu belirten Çandır, ''Fiyatların artması çiftçilerin zararını bir nebze olsun azaltmış gibi görünüyor. Zaten çiftçiye 6 lira maliyeti vardı. 6-7 lira çifçinin ayakta kalmasını sağlayan bir fiyat'' ifadelerini kullandı.

TANE İLE ALIŞVERİŞ DÖNEMİ

Tüketirken de artık üretiyormuş gibi davranmalıyız diyen Çandır, ''Portakalı belki artık taneyle alamamız gereken bir dönemdeyiz. 3-5 kg alalım yiyemeyince çöpe atalım dememeliyiz. Biraz da bu sebepten fiyat artıyor. Ciddi oranda meyvelerimizi sebzelerimizi heder ediyoruz'' sözlerini kaydetti.

''FİYAT DAHA DA ARTACAK''

Antalya'da portakalın en fazla üretildiği yer Finike'de rekolte beklentileri yarı yarıya düştü. Ntv.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Finike Ziraat Odası Başkanı Halil Sarıçobanoğlu da portakaldaki dikkat çeken fiyat artışı rekolte düşüklüğüne bağladı. 

Rekolte düşüklüğünün sebebini de doğal afetlere bağlayan Sarıçobanoğlu, ''Artan fiyatlar üreticinin ayakta kalması için olması gereken noktada. Portakal yok, talep var. Haliyle fiyatlar artıyor'' dedi.  

Portakal fiyatlarında yükseliş beklediklerini de sözlerine ekleyerek ''Yükselmek zorunda çünkü ürün yok'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...