Şahenk: Kamu, altyapı yatırımlarına yönelebilir

G20'nin iş dünyasının temsilcilerinden oluşan açılım grubu B20'de, küresel ekonominin geleceği tartışıldı. Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, oturumda B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı olarak bir konuşma yaptı.

Şahenk: Kamu, altyapı yatırımlarına yönelebilir

Dünya liderlerini bir araya getiren G20 Zirvesi, küresel ekonominin en önemli aktörlerini de Antalya'da buluşturdu.

G20 Liderler Zirvesi kapsamında, "G20 liderleriyle ana oturum, Büyüme ve İstihdam İçin Daha Kapsamlı Bir Çerçeve" başlıklı B20-L20 Ortak Toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'un katılımıyla düzenlendi.

ŞAHENK: BANKALARIN DESTEKLEYEBİLECEĞİ ALTYAPI PROJELERİ OLMALI

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı Ferit Şahenk, yatırım ve altyapılarla ilgili temel tavsiyelerde bulunarak, altyapı yatırımlarının hem büyümeye hem de istihdama yardımcı olduğunu belirtti.

G20'nin yüzde 2 ek büyüme hedefine katkı sağlamak ve altyapı yatırım açığının kapanmasına uzun vadede destek olmak amacında olduklarını anlatan Şahenk, "Kamu yatırımlarının altyapı sektöründe artırılmasını, ülkelerin yatırım stratejileri yoluyla sağlamak gerekiyor. Bunu her ülkenin kendi koşullarını göz önünde bulundurarak yapmak gerekiyor" diye konuştu.

Şahenk, uzun vadeli yatırım hedeflerinin yatırım özelliklerine uygun olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Altyapı yatırımlarının ekosistem içerisinde olması gerekiyor. Bizim aslında düzenleme ayağında çok ciddi değişikliklere ihtiyacımız var. Ülkeler olarak bunlardan bahsettik. Burada bankaların destekleyebileceği altyapı projelerinin olması gerekiyor. Yatırımcıların çok açık bir şekilde risklerini yönetebileceklerini görmeleri ve bu anlamda kendilerini güvende hissetmeleri lazım."

ATALAY: ASGARİ ÜCRET TÜM ÜLKELERDE YETERLİ BİR SEVİYEYE YÜKSELTİLMELİ

Coca-Cola Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent'in moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise, Fransa'da düzenlenen terör saldırısını kınayarak, terörden en çok etkilenen Fransa halkının acısını paylaştığını belirtti.

Atalay, Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında diğer sendikalarla birlikte yoğun ve başarılı çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, gelecek yıl Çin'in G20 başkanlığında düzenlenecek L20 çalışmaları için iyi bir zemin oluşturduklarını aktardı.

İş dünyası ve çalışan kesimin aynı masada oturmasını ve sorunlara birlikte çözüm aramasını ve somut önerilerin ortak bir bildiriyle G20 Zirvesi'ne taşımalarını son derece önemli bulduklarını anlatan Atalay, şunları kaydetti:

"Asgari ücret tüm ülkelerde yeterli bir seviyeye yükseltilmeli. Emeğin milli gelirden aldığı pay artırılmalı. Bunu sağlayabilmek için tüm ülkelerde toplu pazarlık sitemleri güçlendirilmeli. Büyümenin yanında nitelikli geniş olanaklar oluşturulmalı. Tek başına ekonomik büyümeyle yetinmeye çalışan ülkeler daha fazla sosyal sorunla baş etmek zorunda kalmaktadır. Sürdürülebilir ekonomik ve sosyal dengeyi kurabilmek için daha fazla insana iş imkanı sağlamak zorundayız. L20 olarak bu konuda iş yaratacak büyük altyapı yatırımlarının yapılmasını öneriyoruz."

Genç işsizliğe çözüm bulma mücadelesinin kararlılığında olunması gerektiğine işaret eden Atalay, kadınların iş hayatına dahil olabilmesi için çocuk ve yaşlı bakımı gibi hizmetlere daha fazla yatırım yapılmasını istedi.

AZEVEDO: DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ İLE İŞ DÜNYASI ARASINDAKİ MESAFE KISALTILMALI

Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Roberto Azevedo da Paris'teki terör saldırılarını kınayarak, "Aslında bunlar sadece Paris'te olmadı. Eğer bunun sadece Fransızların yaşadığı bir trajedi olduğunu düşünüyorsanız, asıl noktayı kaçırıyorsunuz demektir. Bu küresel bir trajedi ve öncelikle yanlış yolda ilerlediğimizi söylemek istiyorum" diye konuştu.

Azevedo, son bir kaç yıl içerisinde Dünya Ticaret Örgütü ve iş dünyası arasında bir mesafe oluştuğuna dikkati çekerek, "Bence bu mesafeyi kısaltmamız gerek. Devletler bir şekilde bize sizin önceliklerini getiriyorlar, ancak bazı şeyleri sizden doğrudan duymamız gerek" ifadelerini kullandı.

KENT: ÜMİTLİYİM

Coca Cola Company Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Muhtar Kent, küresel ekonomik büyüme ve istihdam yaratılması konularının iş dünyası, sivil toplum ve devletler için öncelikli konular olduğunu söyledi.

Ticareti Kolaylaştırma Anlaşması konusunda mutabakata varılması ve bunun gerçekleşmesiyle dünya ticaretinin 3 trilyon dolar artacağını ve 20 milyonun üzerinde ek istihdamın gündeme geleceğini dile getiren Kent, genç ve kadınların iş gücüne katılmasının artırılması, KOBİ'lerin geliştirilmesi ve alternatif finansman kaynaklarına erişimlerin kolaylaştırılması ve altyapı yatırımları yoluyla büyümenin artırılabileceğini ifade etti. Kent, "Ümitliyim. Bence en fazla etkileşimin olduğu G20 toplantısı buydu. İş dünyası, uluslararası örgütler ve G20 liderleri arasında büyük bir etkileşim oldu" diye konuştu.

Paris'teki terör saldırılarının, dünya ekonomisine etkileri konusundaki soruya karşılık Kent, şunları kaydetti:

"Şimdikinden kararlı hiçbir zaman olmadık. Her düzeydeki yönetimlerle sıkı işbirliği içerisinde çalışma gayretinde olacağız. Bunun etkisini azaltmak için yatırımlarımızı, dayanışmamızı, desteğimizi sürdüreceğiz. Bu saldırı Fransa'da olsa bile aslında global ölçekte bir saldırıdır. Küresel liderlerin olduğu gibi iş önderlerinin de daha kapsayıcı bir planı, çerçevesi olacaktır. Çok daha katılımcı bir ekonomik model izlenecektir. Bu model uzun vadede bu gibi şeylerin tekrarını engelleyecektir. Bu bizim için beraber çalışmak, daha da yakınlaşmak için bir fırsattır."

GONZALEZ: KOBİ'LERE KREDİ VERİLMESİ KOLAYLAŞTIRILMALI

İspanyol bankası BBVA Yönetim Kurulu Başkanı Francisco Gonzalez, 2009'dan bu yana en düşük büyüme oranlarının görüldüğünü söyledi.

Büyümenin teşvik edilmesinin bir numaralı öncelik olması gerektiğini vurgulayan Gonzalez, bu amaçla KOBİ'lere kredi verilmesinin kolaylaştırılması ve finansal düzenleyici çerçevelerin iyileştirilmesi önerilerinde bulunduklarını ifade etti. Gonzalez, KOBİ'lerle ilgili kredi bilgilerine erişimin kolaylaştırılmasının finansmana erişim konusundaki sıkıntıları ortadan kaldıracağını kaydetti.

HİSARCIKLIOĞLU: DAHA FAZLA TİCARETE İHTİYAÇ VAR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, konuşmasına önceki gün Paris'te gerçekleştirilen terör saldırısını kınayarak başladı.

Paris'te insanlığın değerlerine karşı bir saldırının yapıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Fransız halkına başsağlığı diledi.

G20 tarihinde ilk kez işadamları, işçi örgütleri ve liderlerin bir araya gelerek ekonomik sorunları tartıştıklarını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, vatandaşların refahının amaçlandığını, bu nedenle ekonomik gelişmeye ihtiyaç olduğunu bildirdi.

B20 Türkiye olarak 19 tavsiye hazırladıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, bunlardan en önemli 5 tanesini toplantıda paylaşmak istediğini söyledi.

Her şeyden önce küresel anlamda daha fazla ticarete ihtiyaç duyulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bu yıl küresel ticarette büyümenin yüzde 2'de kalacağını, bu büyüme hızının küresel kriz dönemlerindeki büyüme ile aynı olduğunu kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, küresel ticaretin gelişmesinde çok önemli olduğunu düşündükleri Dünya Ticaret Örgütü'nün Ticaretin Kolaylaştırılması Anlaşması'nın tüm ülkeler tarafından onaylanmasını beklediklerini vurguladı.

İkinci tavsiyelerinin daha fazla altyapı olduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, "Dünya bugün bir altyapı boşluğu ile karşı karşıya. Daha fazla şeffaflığa, altyapıya ve yatırım stratejilerine ihtiyacımız var" diye konuştu.

KOBİ'lerin küresel değer zincirine entegre edilmesi gerektiğini de ifade eden Hisarcıklıoğlu, B20 tarafından bu yıl tesis edilen Dünya KOBİ Forumu'nun da G20 liderleri tarafından onaylanmasını istediklerini bildirdi.

Kadınların ve gençlerin istihdamının artırılmasının işsizlik sorunun çözümünde kilit öneme sahip olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, bunun için çok hızlı gelişen teknolojiye adaptasyon ve becerilerin geliştirilmesine ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Hisarcıklıoğlu, "Beşinci tavsiyemiz makro ekonomik koordinasyon. Daha fazla güvene ve şeffaflığa ihtiyacımız var" dedi.

Sayfa Yükleniyor...