Mayıs ayı sanayi üretim rakamları açıklandı

Sanayi üretimi, bir önceki yılın aynı ayına göre hız keserek mayıs ayında yüzde 2.4 arttı.

Mayıs ayı sanayi üretim rakamları açıklandı

Mayıs ayında takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi beklentilere paralel yüzde 2,4 arttı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9,9 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3,8 arttı.

Sanayi üretimi geçen yılın mayıs ayında yüzde 3,4 artmıştı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 2 azaldı.

EN YÜKSEK DÜŞÜŞ SERMAYE MALI İMALATINDA

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek azalış yüzde 7,8 ile sermaye malı imalatında gerçekleşti Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayiinde en yüksek düşüş yüzde 34,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti.

Bu düşüşü, yüzde 24,7 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı ve yüzde 12,2 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı takip etti. CNBC-e'nin 16 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre; 8 ekonomist takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde yüzde 2,4; 13 ekonomist mevsim ve takvim etkisinden arındırılmamış sanayi üretiminde yıllık yüzde 0,3 artış bekliyordu.

BAKAN IŞIK NTV'YE DEĞERLENDİRDİ

Rakamları NTV canlı yayınında değerlendiren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yüzde 2,4'lük  yıllık artışın bölge ve dünya konjoktüründe iyi bir rakam olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...