Shell 15.5 milyon dolarlık tazminat ödeyecek

Nijerya'da insan hakları ihlallerine karışmakla suçlanan Shell, 15.5 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Shell 15.5 milyon dolarlık tazminat ödeyecek

Dev petrol şirketi Shell'in dahil olduğu, 13 yıldır süren tartışmalı bir dava New York'ta karara bağlandı.

Nijerya'da insan hakları ihlallerine karışmakla suçlanan Shell, iddiaları yalanlasa da 15.5 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Karara bağlanan dava, 1990'lı yıllarda Shell'in Nijerya'daki petrol arama ve üretim faaliyetlerine karşı düzenlenen eylemlere dayanıyor.

Nijerya’nın tanınmış yazarlarından ve çevre eylemcilerinden biri olan Ken Saro Wiva, Nijer Deltası’ndaki Ogoniland bölgesinde Shell’in yürüttüğü petrol arama ve üretim faaliyetlerinin bölge halkına zarar verdiğini savunarak, şiddet içermeyen kampanya düzenlemişti.

Shell 15.5 milyon dolarlık tazminat ödeyecek - 1 Ken Saro Wiva


WIWA VE ARKADAŞLARI ASILDI
Wiwa ve arkadaşları, Shell karşıtı eylemlerini sürdürürlerken, dört Ogoni yerli şefinin öldürülmesi ile suçlandılar. Wiwa ve sekiz arkadaşı tartışmalı bir mahkeme sonunda idam cezasına mahkum edildi ve cezaları 1995 yılında infaz edildi.

Mahkeme süreci devam ederken, Shell’in yaşanan olayla ilgili tanıklara Wiva aleyhine ifade vermeleri için rüşvet verdiği ve askeri hükümete baskı yaptığı iddiaları sıkça dile getirildi.

İdamlardan sonra uluslararası düzeyde pek çok kampanya düzenlendi ve New York’ta sonuçlanan dava süreci başladı.

13 YIL SÜREN DAVA SÜRECİ
Açılan davada, Shell Nijerya polisini silahlandırmakla ve boru hatlarını protesto edenlere karşı ateş açılması eyemlerine katılmakla suçlanıyordu. Suçlamalardan biri de Shell’in askeri hükümete Wiwa ve arkadaşlarının yakalanarak asılması yönünde baskı yaptığıydı.

Shell’e dava açan ailelerin avukatı Paul Hoffman mahkeme kararının bir zafer olduğunu savunarak şunları söyledi: “Shell’le 13 yıldır hukuk mücadelesi yürütüyoruz. Sonunda davacılar, yaşadıkları insan haklarının tazmin edilmesi hakkını elde ettiler."

Wiwa ve arkadaşlarının ölümünden sonra uluslararası düzeyde kampanyalar düzenlendi. Ölenlerin yakınları Shell şirketinin kampanyacıların cezalandırılması için hükümete yardımcı olduğunu savunuyor. Ancak şirket, yapılan ödemenin uzlaşma sürecinin parçası olduğu yolunda görüş belirtti.

Shell yetkilisi Malcolm Brinded, şirketin yaşanan şiddet olayıyla bir bağının bulunmadığını söylerken, bu jestle davacı ve yakınlarının acısının paylaşıldığına vurgu yaptı.

Ken Saro Wiwa'nın şimdi 40 yaşında olan oğlu, babasının sonucu duysaydı memnun olacağını aktardı.

Dava ilk kez 1996 yılında gündeme gelmişti. 200 yıllık yasaya göre, olay ABD dışında yaşanmış olsa da insan hakları davaları ABD mahkemelerinde gündeme getirilebiliyor

Sayfa Yükleniyor...