Sıcaklar Rusya ekonomisini vuracak

Ekonomistler, Rusya'da 50 gündür devam eden aşırı sıcak dalgasının sonuçlarının büyümeyi olumsuz etkileyeceğini ve ekonomide 14 milyar dolara varacak zarara yol açabileceğini söylediler.

Başkent Moskova çevresinde ve ülkenin orta bölgelerinde sıcak havadan dolayı şiddetli yangınlar söndürülemiyor. Hava tahminlerine göre aşırı sıcaklar bu hafta da sürecek.

Yangınlarda ölenlerin sayısı resmi verilere göre 54 oldu. Ancak doktorlar, yüksek hava ısısı ve gökyüzünü kaplayan dumanların etkisiyle Moskova'da yüzlerce insanın öldüğünü söylediler.

Ülkenin bugüne kadar gördüğü en büyük sıcak dalgası tahminlere göre, Rusya'nın GSYH'sini 1 puan düşürebilecek. , küresel finansal kriz nedeniyle zaten 2009'da zayıflamıştı.

HSBC'nin Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu baş ekonomisti Alexander Morozov, sıcak dalgası ve yarattığı sonuçlar yüzünden ülkenin büyüme oranının 1 puan ya da 14 milyar dolar kaybedeceği görüşünde.

Morozov "Tarımdaki kayıplar daha ağır görünüyor, Bence bu 0.5 puan kayba yol açabilir. Kalan yarım puan da diğer sektörlerden, sanayi üretimindeki düşüşten ve düşük talep ile düşük verimlilikten gelecektir" dedi.

Sıcak hava dalgası yüzünden ürünler büyük ölçüde zarar görüyor ve orman yangınları önemli kayıplara yol açıyor. Bu gelişmelerden önce, geçen yıl yüzde 7.9 daralmış olan Rus ekonomisinin, bu yıl yüzde 4 büyümesi bekleniyordu.

Sıcak ve kuraklık dalgası hükümetin petrol sanayisine bağımlılığı azaltmak amacıyla tarım gibi başka sektörleri geliştirme ve modernleştirme hedeflerini de vurdu.

Gelecek iki yıl içinde yapılacak seçimler yaklaşırken, Devlet Başkanı Dmitry Medvedev ve Başbakan Vladimir Putin, ülkeyi yönetemedikleri yolundaki eleştirilerin güçlenmemesi için mücadele ediyorlar.

Sayfa Yükleniyor...