'Sıfırcı hoca' 18 yıl sonra İtalya'nın notunu kırdı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İtalya'nın notunu üç kademe indirerek Aa2'den A2'ye düşürdü.

'Sıfırcı hoca' 18 yıl sonra İtalya'nın notunu kırdı

Kredi derecelendirme kuruluşları İtalya'nın notunu kırmaya devam ediyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İtalya'nın Aa2 olan devlet tahvili kredi notunu üç basamak birden düşürerek A2'ye çekti, kredi not görünümünü ise negatif olarak belirledi.

Moody's İtalya'nın notunu 1993'ten bu yana ilk kez kırmış oldu.

Kuruluştan yapılan açıklamada, not indirimine gerekçe olarak İtalya'daki politik belirsizlikleri, düşük büyüme beklentilerini ve ciddi boyutlara ulaşan borcun uzun vadede finansman riskini gösterdi.

Moody's, kararda, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 120'lerine ulaşan kamu borcunu azaltabilme riskinin artmasının etkili olduğuna dikkat çekerek, İtalya'nın borçlanma faiz oranlarının rekor seviyelerde artmasınında ülkenin ciddi bir güven kriziyle karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı.

Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's da (S&P), 20 Eylül'de İtalya'nın kredi notunu ''A ''dan ''A''ya çekmiş, görünümü ise ''negatif'' olarak belirlemişti.

Kuruluş, karara, zayıflayan ekonomik büyüme görünümünü ve hükümetin GSYH'nin yüzde 120'sine ulaşan kamu borcunu azaltamayacağına yönelik endişeleri gerekçe göstererek, ülkenin zayıf ekonomik büyüme görünümünün İtalya'nın mali konsolidasyon programının etkinliğini sınırlayabileceği uyarısında bulunmuştu.

Sayfa Yükleniyor...