Şimşek: G20 kararları Türkiye için kazanım

Devlet Bakanı Şimşek, küresel krizin etkilerinin hafifletilmesi için alınan G20 kararlarının Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için kazanım olduğunu söyledi.

Şimşek: G20 kararları Türkiye için kazanım

Müstakil Sanayici ve İş Adamları Dermeği'nin dün akşam düzenlenen basını başarı ödülleri toplantısında konuşan Hazine'den sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Londra'da düzenlenen son G20 toplantısında önceki toplantılara göre "somut adımlar" atıldığını belirtti.

Şimşek, "2007'de 928 milyar dolar olan gelişmekte olan ülkelere fon akışı geçen yıl yarı yarıya düştü. Bu yıl 160 milyar dolara gerilemesi bekleniyor. Gelişmekte olan ülkeler sermayeye aç bırakılmak üzereydi" dedi.

Şimşek, dünya büyümesinin motorları olarak nitelendirdiği gelişmekte olan ülkelerin artık ABD ve Avrupa gibi borçlanma ihtiyaçlarının muazzam düzeyde artarak trilyon dolarlara ulaşan ülkelerle aynı pazarda fon akışı için rekabet etmesi gerektiğini söyledi.

Şimşek, bu kararlara örnek olarak Uluslararası Para Fonu'nun kaynaklarının 3 kat artırılarak 750 milyar dolara çıkarılmasını, krizden çıkması için Meksika'ya tahsis edilen 47 milyar doları verdi.

Dünya ticaretinin 2009'da yüzde 9 daralmasının beklendiğini ancak ilk çeyreğe bakıldığında "daha vahim" bir tablo ile karşılaşmanın olası olduğunu belirten Şimşek, G20'de dünya ticareti için 250 milyar dolar sağlandığını da sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...