Stopaj düzenlemesi için masada üç seçenek var

Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı sonrası stopaj düzenlemesine ilişkin üç seçenek bugünkü EKK'da ele alınacak.

Stopaj düzenlemesi için masada üç seçenek var

Anayasa Mahkemesi'nin bazı yatırım araçlarında yerli ve yabancılara farklı stopaj uygulamasını iptal kararı çerçevesinde Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan alternatifli çalışmalar bugün yapılacak olan Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) ele alınacak.

Reuters'ın ekonomi yetkililerinden edindiği bilgiye göre, Maliye Bakanlığı hazırlandığı üç seçeneği EKK'ya sunacak. Toplantıda bundan sonraki düzenlemeye ilişkin karar verilmesi bekleniyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 3 Mart'ta düzenlediği basın toplantısında, stopaja yönelik çalışmaları bakanlık olarak tamamladıklarını ve seçeneklerin EKK'da görüşebileceğini söylemişti.

Yetkililer, yatırım araçlarının vergilendirilmesinde üç alternatif üzerinde durulduğunu, bunlar üzerinde yapılacak değerlendirmenin ardından nasıl bir adım atılacağının netleştirileceğini ve düzenlemenin en kısa sürede Başbakanlık'a gönderileceğini bildirdiler.

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği iptal kararı çerçevesinde verginin sıfır olarak belirlenmesinin 2010 yılı merkezi yönetim bütçesine maliyeti 1.2 milyar lira olarak hesaplanıyor.

Ekonomi yetkilileri, stopajda bütçeye yük ve yeni önlem getirmeyecek bir düzenlemenin hayata geçirilebileceğine vurgu yapıyorlar.

Reuters'a daha önce değerlendirmede bulunan sektör yetkilileri, yerli ve yabancılara uygulanacak stopajın yüzde 3-5 arasında olabileceğini kaydetmişlerdi.

Anayasa Mahkemesi, 15 Ekim 2009'da bazı kazançlarda yerli yatırımcılara yüzde 10, yabancı yatırımcılara "sıfır" stopaj uygulamasına ilişkin yasa hükümlerini iptal etmiş, kararın gerekçesini 8 Ocak 2010'da Resmi Gazete'de yayımlamış ve hükümete 9 ay süre tanımıştı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığındaki EKK toplantısına, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yanı sıra ilgi bazı bakanlar ve bürokratların katılması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...