Stres testleri stres yarattı!

The Wall Street Journal, Avrupa'da uygulanan stres testlerinin, bankaların taşıdığı riski gerçekçi bir şekilde ortaya koymadığını iddia etti. Gazeteye göre, birçok banka sahip olduğu devlet tahvillerinin tamamını açıklamadı.

Stres testleri stres yarattı!

ABD basını, Avrupa'da yapılan banka stres testlerinin güvenilirliğini sorguluyor. The Wall Street Journal, stres testlerinin bankaların elinde bulunan riskli devlet tahvillerini olduğundan düşük gösterdiğini belirtti.

Gazeteye göre, bazı bankaların ellerindeki devlet tahvili miktarına dair açıklamaları, düzenleyicilerin talep ettiği kadar geniş kapsamlı değildi. Bazı bankalar sahip oldukları belli tahvilleri beyan etmezken, birçoğu tahvillerin tamamını açıklamadı. Ancak bu durum, test sonuçları açıklandığı zaman, kamuoyuna, ne bankalar ne de düzenleyiciler tarafından bildirilmedi.

Bankacılık sektöründen yetkililere göre, aralarında Barclays ve Credit Agricole'un bulunduğu bazı bankaların açıkladığı tahvil miktarı gerçek düzeyin ciddi şekilde altında kaldı. Hatta açıklanan tahvil tutarı, bankaların kendi bilançolarındaki miktardan bile çok farklıydı. Bazı bankaların temsilcileri ise, tahvillere dair açıklamalarını, kendilerine Avrupa banka denetçileri komitesi tarafından verilen direktiflere göre yaptıklarını belirtti. Avrupa'da stres testlerini gerçekleştiren bu komite, konuyla ilgili yorum yapmaktan kaçındı.

Avrupa Birliği'nde 91 bankaya uygulanan stres testi sonucuna göre, sadece yedi banka testi geçememişti. Bu olumlu sonuç, piyasaların endişelerini yatıştırmıştı.

Sayfa Yükleniyor...