Tekel işçileri için iş bıraktılar

Tekel işçilerine destek olmak amacıyla, 5 konfederasyon iş bıraktı. Eylem en çok İzmir'de hayatı etkiledi. Denizli'de polis ile izinsiz gösteri yaptıkları iddia edilen grup arasında arbede yaşandı.

Tekel işçileri için iş bıraktılar

Tekel işçilerine destek olmak amacıyla, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK’e bağlı çalışanlar bugün iş bıraktı.


Bugün saat 08.00 ile 17.00 arasındaki eylem en çok ulaşım, sağlık ve belediye hizmetlerinde kendini hissetirdi.

Grev kararında imzası bulunan Memur-Sen ise son anda iş bırakmayacağını açıkladı. Memur-Sen Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, "İş bırakmaya gerek duymuyorum ama Tekel işçilerine desteğimiz sürüyor" dedi.

Tekel işçilerini desteklemek amacıyla bir günlük genel greve İzmir'den katılım yüksek oldu. Kentte belediye otobüsleri seferlerini durdurdu. Hastanelerde ise acil hastaların dışında bakım yapılmadı.

Sabah saatlerinden itibaren İzmir'de ulaşım tamamen durdu. Belediye otobüsleri çalışmayınca duraklarda yığılma oldu. İzmirliler özel araçlarıyla trafiğe çıkınca ana arterlerde yoğunluk yaşandı.

Demir yollarında ise trenler çalışmadı; vapur ve metro seferleri aksamadan devam etti. Kamu sökteründe ise katılımın geniş olduğu görüldü. DSİ, Karayolları ve liman hizmetleri büyük ölçüde durdu.. hastanelerde ise sadece acil hastalar kabul edildi.

İstanbul'da iş bırakma eylemine katılımın çok fazla olmadığı gözlendi. Anadolu ve Avrupa yakasında eyleme destek verenler Saraçhane Parkı'na yürüdü. Eyleme katılanlar talepleri kabul edilene kadar eylemlerin süreceğini söylediler.

KUMLU: BAŞBAKAN GELSİN, ALKIŞLARLA KARŞILAYACAĞIZ
Ankara'da eylemin kalbi olan Türk-İş Genel Merkezi'nin önündeki Tekel işçilerine seslenen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu şunları söyledi: "Sizler bu eylemle uyuyan devi uyandırdınız. Size yapılanı içine sindiremeyen tüm emek dostları, bir gün süreyle çalışmama hakkını kullanıyor. Türkiye'nin her yerinde Tekel ateşi yanıyor. Haklısınız, çünkü mağdursunuz, çünkü kararlısınız. Yüreği olan, Allah korkusu olan hiç kimse sizin mağduriyetinize seyirci kalamaz, kalmıyor da. 10 kere, yüz kere, bin kere kutluyorum sizleri.

Sizin mücadelenize seyirci kalanlara ne diyeceğiz? Ben onları Türk-İş'in önündeki bu çadırlara davet etmek istiyorum. Sayın Başbakan lütfen buraya geliniz, burayı görünüz. Sayın bakanlar gelin buraya, Tekel işçileri nasıl yaşıyor bir görün. Onların kararlılıklarına şahit olun ki, sizleri alkışlarla karşılayıp alkışlarla göndereceğiz. 4C statüsünde bazı iyileştirmeler yapıldı ama bizim meselemiz 4C değil ki. Biz başından beri Tekel işçilerinin özlük haklarıyla birlikte kamuda işçi statüsünde yerleştirilmesini istiyoruz. 4C gibi bir konu bizim gündemimizde yok. Kapatılan diğer işyerlerinde bu yapıldı. SEKA'da, Köy Hizmetleri'nde yapıldı, biz bunları istiyoruz. Tekel çalışanlarını da kamu kurum ve kuruluşlarına göndermeniz gerekir. Biz sizin bu haklılığınızın arkasındayız."

Kumlu'nun konuşması sırasında "Salla Türk-İş, hükümet düşecek", "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek", "Hükümet 4C'yi al başına çal", "Türk-iş nerede, biz oradayız" sloganları atıldı.

HANGİ İLDE, NE OLDU?
Tekel işçilerine destek vermek amacıyla Sakarya, Samsun,  Tekirdağ, Rize, Amasya, Denizli'de işçiler eylem yaptı.

Sakarya: Sakarya'da TCDD ve Türkiye Vagon Sanayi AŞ'de (TÜVASAŞ) çalışan işçiler, Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemine destek verdi.

Demiryol-İş Sakarya Şube Başkanı Cemal Yaman, yaptığı açıklamada,  Sakarya'da Türk İş'e bağlı sendika üyesi 5 bin işçinin eyleme destek verdiğini  söyledi.

Samsun: Tekel işçilerine destek vermek amacıyla Türk-İş, KESK, DİSK, Samsun Tabip  Odası ve çeşitli sivil toplum örgütleri dayanışma grevi başlattı. Çiftlik Postanesi önünde toplanan çeşitli sendika ve sivil toplum  örgütlerine üye bir grup, ellerinde ''Tekel işçisi yalnız değildir'', ''Genel  grev, genel direniş'', ''Sözleşmeli köle olmayacağız'' yazılı pankartlar  taşıyarak Cumhuriyet Meydanı'na yürüdü.

Tekirdağ: Tekel işçilerine destek amacıyla, Tekirdağ Valiliği önündeki Tuğlalı Park'ta toplanan çeşitli sendikaların temsilcileri slogan atarak basın açıklaması  yaptılar.

Rize: Rize'nin Fındıklı ilçesinde sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasi partilerin oluşturduğu grup, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla basın açıklaması yaptı.

Amasya: KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Amasya Şube Başkanı Cüneyt Kula, TEKEL işçilerinin yanında olduklarını söyledi.

DENİZLİ'DE ARBEDE YAŞANDI
Denizli'de TEKEL işçilerine destek amacıyla düzenlenen eylemde, polis ile izinsiz gösteri yaptıkları iddia edilen grup arasında arbede yaşandı.

KESK ve Türkiye Kamu-Sen ile siyasi partiler ve bazı sivil toplum örgütlerinin üyeleri, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla Bayramyeri Meydanı'nda toplanarak eylem yaptı.

Basın açıklaması yapılan eylemin ardından bir grup alanı terk ederken, aralarında İP, ÖDP, SDP, Halk Evleri ve bazı TEKEL işçilerinin bulunduğu bir grup, Delikliçınar Meydanı'na doğru yürümek istedi. Polisin izin vermemesine rağmen yürüyüşe geçen grup, Çevik Kuvvet ekipleri tarafından Denizli Valiliği yakınındaki Ziraat Bankası önünde kurulan barikatla durdurulmak istendi. Polisin

uyarısına burada da uymayan grup ile polisler arasında arbede yaşandı. Barikatı aşan grup yürüyüşüne devam etti.

Polisin, grubun AK Parti il binasına yürümesi ihtimaline karşılık meydanda yeniden barikat kurdu. Eylemciler, meydanda bir süre halay çektikten sonra dağıldı.

Sayfa Yükleniyor...