Toyota tahtını kaybediyor

Dünyanın en büyük otomotiv üreticisi Toyota, deprem ve nükleer krizin etkisiyle üçüncü sıraya gerileyebilir.

Toyota tahtını kaybediyor

Japonya'yı sarsan şiddetli deprem ve ardından yaşanan nükleer kriz, ülkenin otomotiv sektörüne de önemli darbe vurdu.

Japonya'daki üretimini Mart'ta üçte ikiye yakın azaltmak zorunda kalan Toyota'nın üretim sıralamasında General Motors ve Volkswagen'ın ardından üçüncü sıraya gerileyebileceği belirtildi.

Ülkede 11 Mart'ta yaşanan deprem ve tsunaminin ardından etkisini gösteren parça sıkıntısı Japonya'nın otomotiv sektörünü zor durumda bırakırken, önemli nükleer santrallerden birinin zarar görmesi de enerji arzında sorun yaratmıştı.

Seul'deki Korea Investment & Securities'den analist Suh Sung-moon, "Japon otomotiv sanayiinin içinde bulunduğu zor durumdan en çok çıkar sağlayacak olan Hyundai ve Kia olacak" dedi.

Japonya'nın üçüncü büyük otomobil üreticisi Honda Motor bugün bir açıklama yaparak üretimin normale dönmesinin yıl sonunu bulabileceğini belirtti. Toyota da Cuma günü benzer bir açıklama yapmıştı.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota'nın üretimi Mart'ta yüzde 62.7 düşerken, ikinci sıradaki Nissan'ın üretiminde yüzde 52.4, üçüncü Honda'nın üretiminde de yüzde 62.9 düşüş gerçekleşti.

Tokyo'daki Advanced Research Japan şirketinin yöneticisi Koji Endo, Toyota'nın 2008'den beri elinde bulundurduğu dünya üretim birinciliğini bu yıl General Motors'a kaptıracağına neredeyse kesin gözüyle bakıldığını, hatta Volkswagen'ın da gerisinde kalabileceğini ifade etti.

Endo, "GM'in 8 milyon ve üzeri, VW'nin de 7 milyon civarı üretim yapabileceği beklentisiyle, Toyota'nın üçüncü, GM'in ise birinci olma ihtimali bulunuyor" dedi.

Sayfa Yükleniyor...