Tüketicinin güveni kalmadı

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Ağustos'ta yüzde 4.3 azalarak kritik 100 seviyesinin altına indi.

CNBC-e Tüketici Güven Endeksi Ağustos ayında bir önceki aya göre yüzde 4.3 azalarak 104,29 değerinden 99.77 değerine geriledi. Benzer şekilde, CNBC-e Tüketici Beklenti Endeksi ve Tüketim Eğilimi Endeksleri sırasıyla yüzde 3,5 ve yüzde 7,1 değer kaybetti.

Ağustos ayı ön endeks sonuçları, Tüketici Güven ve Tüketim Eğilimi Endekslerinde artışa, Tüketici Beklenti Endeksi'nde ise azalışa işaret ediyordu.

Ağustos ayı nihai sonucuna göre tüm endeksler düşüş gösterdi. Tüketicilerin gelecek 12 aya ilişkin beklentileri Ağustos ayının ikinci yarısında da kötüleşmeye devam etti.

Ağustos ayının ilk yarısında, tüketici genel anlamda ekonomideki gidişatın bir önceki aya göre daha iyi olduğunu söylüyordu. Ağustos’un ikinci yarısında bu görüş terse döndü. Bu algı değişimindeki en önemli neden, dünya piyasalarında ikinci dip tartışmalarıyla tekrar ortaya çıkan bozulma ve bunun bizim finans piyasalarımıza olumsuz yansıması oldu.

Endeks sonuçlarını değerlendiren Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Aslanoğlu şunları kaydetti: "Ağustos ayının ilk yarısında artış gösteren tüketim eğiliminin ikinci yarıda düşüş göstermesi daha fazla dikkat çekiyor. Faizlerdeki düşüş beklentisi başta konut ve otomobil olmak üzere tüketim eğiliminde bir azalmaya neden olmuş olabilir. Bu beklenti devam ederse önümüzdeki haftalarda gerçekleşen tüketim rakamlarında da bu düşüşü izleyebiliriz."

Sayfa Yükleniyor...