Turkcell'in kârı yüzde 25.8 geriledi

Turkcell'in yılın ilk çeyreğinde net kârı yüzde 25.8 azalarak 417.6 milyon lira olarak gerçekleşti.

Turkcell'in kârı yüzde 25.8 geriledi

Turkcell ABD’de piyasa kapanışı sonrası yaptığı ilk çeyrek bilanço açıklamasında, net kâr marjının 8.2 puan düşüşle yüzde 18.6’ya gerilediğini belirterek, "Bu düşüş genel olarak FAVÖK’teki gerileme, kur farkı giderleri, amortisman ve yıpranma giderlerindeki artış ve bu çeyrekte BTK’nın 28 Nisan’da açıkladığı idari ceza için 42.2 milyon liralık provizyon ayrılmasından kaynaklanırken, diğer yandan Fintur’un katkısı yüzde 90 artışla 55 milyon lira olmuştur" dedi.

Turkcell’in ilk çeyrek gelirleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.9 artışla artarak 2.25 milyar lira olurken, şirket açıklamasında bu yükselişin, mobil ses kullanımındaki yükseliş ve Türkiye’deki mobil veri ve hizmetler işindeki güçlü performans ile şebeke dışı trafikteki artış sonucu arabağlantı gelirlerindeki yükselmeden kaynaklandığı belirtildi.

Turkcell’in ilk çeyrekte FAVÖK’ü yüzde 8.1 düşüşle 711.3 milyon liraya (Reuters anketi: 707.3 milyon lira) gerilerken, FAVÖK marjı genel olarak arabağlantı maliyetlerindeki yükselişe bağlı olarak yıllık yüzde 5.2 düşüş ile yüzde 31.6 oldu.

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, ilk çeyrekte şirketin Türkiye pazarındaki güçlü performansı ve ana pazarlarında görülen kademeli toparlanma ile gelirlerinde yüzde 7'lik bir artış olduğunu belirterek, "Türkiye'de 1 Nisan itibariyle düşük arabağlantı ücretlerine, maksimum tarife üst sınırına ve kontör bazından TL bazında ücretlendirmeye geçiş oldu. Turkcell olarak biz

tarifelerimizi yeniden oluşturarak ve gelirlerimizdeki büyüme ile müşterilerin beklentilerinde optimum dengeyi sağlamaya çalışarak bu süreçte yumuşak ve şeffaf bir geçiş yaptığımızı düşünüyoruz. Türkiye pazarındaki zorluklara rağmen lider konumumuzu koruduk ve korumaya devam edeceğimize de inanıyoruz. Bu nedenle, 2010 yılında 3G ve sabit hat fiber altyapı ağı yatırımları yapmaya devam edeceğiz" dedi.

ILIMLI BÜYÜME BEKLENTİSİ
Turkcell, 2010 yılında konsolide gelirlerinde ve FAVÖK’de Türk Lirası bazında "ılımlı bir büyüme" beklediğini kaydetti.

Turkcell’in Türkiye gelirleri ise ilk çeyrekte yüzde 7.6 artışla 2.02 milyar liraya yükselirken, şirket bu gelirlerin kullanımdaki büyüme, mobil veriden gelen katkıdaki artış ve arabağlantı gelirlerindeki yükselişi yansıttığını vurguladı.

Turkcell’in açıklamasına göre abone sayısı 31 Mart 2010 sonu itibariyle 34.3 milyona gerilerken, abone başına ortalama geliri (ARPU) ise yüzde 13.5 artışla 19.4 lira olarak gerçekleşti. Aylık kullanım dakikası (MoU) ise 153.3 dakika oldu.

Turkcell'in iştiraki Superonline’ın gelirleri de yüzde 61.8 artışla 71 milyon lira olarak gerçekleşti.

Turkcell’in açıklamasında, “Türkiye’de ve uluslararası iştiraklerimizde 2010 yılında 1.5 milyar dolara kadar harcama planlıyoruz. Bu tutarın yaklaşık 650 milyon doları Turkcell Türkiye, 340 milyon doları Superonline ve 400 milyon doları uluslararası iştirakler içindir” ifadesi yer aldı.

Sayfa Yükleniyor...