Türkiye, İran petrolüne alternatif arıyor

Türkiye petrolde İran'a bağımlılığını azaltmaya çalışıyor.

Türkiye, İran petrolüne alternatif arıyor

Tüpraş'a yakın sektör kaynakları, Türkiye'nin İran petrolüne bağımlılığını azaltabilmek için rafineri yetkililerinin bu ay Suudi Arabistan yetkilileriyle görüşmeye hazırlandıklarını söyledi.

ABD'nin İran'ın petrol ihracına sekte vuracak yaptırımlar uyguladığı, Avrupa Birliği'nin de bir ambargo kararına hazırlandığı dönemde, Türkiye petrol ihtiyacının yüzde 30'dan fazlasını İran'dan sağlıyor.

Bir kaynak, İran'ın dünyanın en önemli petrol sevk yollarından biri olan Hürmüz Boğazını kapatma tehdidinin, Türk yetkilileri bu ülkeye olan bağımlılığı kısmaya yönelttiğini söyledi.

İran Hürmüz Boğazı'nı kapatmak için henüz bir girişimde bulunmadı ancak Avrupa ülkeleri de yaptırımlara katılırsa önlem alacağını söylüyor.

Kaynaklardan biri yaza kadar İran kaynağın yerine alternatif getirme amacıyla Tüpraş yetkililerinin bu ay içinde Suudi yetkililerle görüşeceğini söyledi.

Birinci kaynak, "Sanıyorum görüşmenin amacı (Suudi Arabistan'ın devlet petrol kurumu) Aramco'nun arz kapasitesi hakkında bilgi almak için yapılacak. Suudi Arabistan'ın bütün talepleri karşılayabileceğini sanmıyorum. Çin, Kore, Hindistan ve Japonya'nın da taleplerini dikkate almak lazım" dedi.

"En iyi ihtimalle İran'ın ihraç petrolünün yarısı karşılanabilir" diyen kaynak Türk yetkililerin aynı zamanda Rusya, Azerbaycan ve Afrika'dan da petrol kaynaklarıyla görüşmeyi planladıklarını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...