Türkiye 'samuray' ihraç edecek

Türkiye, 10 yıl aradan sonra 1.8 milyar dolarlık samuray tahvili ihraç etmeye hazırlanıyor.

Japan Bank of International Cooperation (JBIC) Aralık kadar yakın bir zamanda Türkiye'nin JBIC garantisiyle 150 milyar yen (yaklaşık 1.8 milyar dolar) samuray tahvili ihraç edebileceğini açıkladı.

JBIC Başkanı Hiroshi Watanabe Türkiye'nin yen cinsi bono ihracının ülkenin fonlama kaynaklarını çeşitlendirmede yardımcı olabileceğini söyledi. Watanabe, Türkiye ihraçları için "Bana bu yıl içinde yapılması gerektiği söylendi. Türk hükümeti Meksika'nın gerçekleştirdiğine yakın bir tutara doğru gidiyor" dedi.

Meksika geçen yıl iki kez 150 milyar yen tutarında samuray bono ihracı gerçekleştirdi. JBIC yetkilileri Türkiye'nin olası samuray bonosu ihracında tutar ve zamanlamanın tam olarak kesinleşmediğini de belirtiyorlar.

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka 12 Kasım'da Reuters'a yaptığı açıklamada, Hazine'nin bu yıl içinde Samuray piyasasına yeniden girerek, tahvil ihracı yapabileceğini belirterek, bu ihracın Türkiye'deki özel bankalara Japonya piyasasında daha aktif olmak için öncülük edeceğini söyledi. Tanaka Reuters ile yaptığı söyleşide Türk bankalarının Japonya'da çok aktif olmadığını ancak Türk hükümetinin ilk adımı atabileceğini belirterek, "Hükümet, Türkiye’nin Japonya ile ilgilendiğini göstererek örnek olabilir. Türk hükümeti büyük olasılıkla yakın gelecekte Japon Samuray tahvili ihraç etmeyi düşünüyor...Bence bu, diğer özel bankaların da Japon piyasasında daha aktif olması için onlara öncülük ve bir işaret olacak" demişti.

SON İHRAÇ 2000 YILINDAYDI
Türkiye, Samuray piyasasında ilk ihracını 1992 yılında, son ihracını ise 2000 yılında gerçekleştirdi. Bu yıllar arasında Samuray ve euro yen piyasasında 15 seri Samuray, 4 adet de Euro yen olmak üzere toplamda 19 ihraç gerçekleştirdi ve bu ihraçlarla yaklaşık olarak 8 milyar dolar karşılığı finansman sağladı.

2000'li yılların başında Latin Amerika ülkelerinin yaşadığı krizin ardından Japon yatırımcıların yatırım yapılabilir kredi notuna haiz olmayan varlıklardan uzak durmaları nedeniyle Türkiye ve kredi notu BBB'nin altında olan birçok ülke Samuray piyasasından borçlanamadı.

Hazine, Reuters'a Nisan ayında yaptığı açıklamada, JBIC ile temasa geçtiklerini ve temel konularda anlaştıktan sonra, piyasa koşullarına göre Samuray piyasasına tekrar girmeyi istediklerini açıklamıştı.

Sayfa Yükleniyor...