Türklere Afrika'dan çağrı var!

Halkın karpuzla tanışması bir Türk sayesinde olmuş... Bölgede küçük sermayeli Türk işadamları var... Yeraltı bakımından zenginler ama işleten kimse yok!..

Türklere Afrika'dan çağrı var!

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Kaguta Museveni, sanayide, ekonomide, kültür ve sanatta gelişmiş İslam ülkelerine, ''Buyurun Afrika'ya gelin, yatırım yapın. Afrika'da, çok cazip yatırım alanları bulunuyor'' çağrısında bulundu.
        
Uganda Devlet Başkanı Museveni, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin, 3. dünya ülkeleri üzerinde nüfus artırma gayreti içine girdiklerini ifade ederek,
''Tabii biz, bu sömürüye ve işgale fırsat veriyoruz. Çünkü biz, sorumluluklarımızı yeteri kadar yerine getirmiyoruz'' dedi.
       
3. dünya ülkelerine yatırım yapmaları konusunda gelişmiş İslam ülkelerine çağrıda bulunan Museveni, ''Buyurun Afrika'ya gelin, yatırım yapın, Afrika'da çok cazip yatırım alanları bulunuyor'' diye konuştu.
                 
YERALTI ZENGİNLİĞİ VAR AMA İŞLETEMİYOR
30 milyon nüfusa sahip ülke, uranyum, altın, bakır, alüminyum, krom, petrol gibi pek çok yeraltı kaynağına sahip. Ancak, ülkenin bu kaynakları yeryüzüne çıkartıp
işletecek tesisleri bulunmuyor.
        
Uganda'nın iki büyük kenti olan Entebbe ve Başkent Kampala'da şehrin alt yapısında sorunlar yaşanıyor. Kent merkezinde asfalt yollara rastlamak neredeyse mümkün değil. Araçlar, dar, tozlu ve topraklı yollarda seyrediyor. Yol, su ve elektrik şebekesi kent merkezlerinin ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak. Sık sık elektrik kesintileri yaşanıyor, su şebekesi yeterli olmadığı için su ihtiyacı kuyulardan karşılanıyor. Ülkenin köy ve kasabalarında ise ne elektrik ne su ne de ulaşımı sağlayacak yol var.
        
Türk müteahhitlerinin enerji başta olmak üzere inşaat sektöründe önemli yatırımlar yapabileceği, yol, köprü, baraj, havalimanı ve elbette konut inşaatında başarılı işler ortaya koyacağı belirtiliyor.
        
TARIM VE HAYVANCILIK ÇİFTLİKLERİ KURULABİLİR
Marmara denizinden 5 kat daha büyük, 6 bin 650 kilometre uzunluğuyla dünyanın en uzun efsane nehri Nil'in asıl doğuşuna tanıklık eden Victoria gölüne sahip ülkede, su kaynakları değerlendirilemiyor. İçme suyu ihtiyacını karşılayacak barajları ve elektrik üretimini sağlayacak hidroelektrik santralları, talebi karşılamaktan uzak.
        
Ekvator çizgisi üzerinde yer alan ve ılıman bir iklime sahip Uganda'da, ortalama sıcaklık 20-30 derece arasında değişiyor. Dolayısıyla, ülke topraklarının yüzde 25'i tarım arazisi olarak kullanılabilecek durumda. Ülkeye has tropikal meyve ve sebzenin yanında Akdeniz havzasında yetişen (domates, biber, salatalık, patlıcan, soğan, sarımsak, patates, pırasa, lahana, kavun, karpuz, elma, portakal, mandalina v.s) tarım ürünlerini, bakir Uganda topraklarında organik olarak yetiştirmek mümkün.

KARPUZU TÜRKLER SAYESİNDE TANIDILAR
Bu ülkeye karpuzu 30 yıl önce bir Türk'ün götürdüğü ve karpuzun bugün en yaygın ürünlerden biri haline geldiği anlatılıyor.
        
Uganda'da kiralanacak verimli arazilerde tarım üretimi yapılabileceği ve büyük çiftlikler kurulabileceği kaydediliyor.
       
Ayrıca, hayvancılık sektöründe keçi, koyun ve dana besiciliğinin yanında süt üretim ve tavuk çiftliklerinin kurulabileceği belirtiliyor. Modern tarım ve hayvancılık teknikleri konusunda ülke, ciddi bir biçimde yabancı yatırımcı bekliyor.
        
KÜÇÜK SERMAYELİ TÜRK İŞADAMLARI BÖLGEDE

Uganda'da halen küçük sermayeli 100 kadar Türk iş adamı ticaret yapıyor. Eski bir İngiliz sömürgesi olan ülkede, yabancı unsurlar içinde Hintliler çoğunlukta. Ancak son yıllarda Güney Kore, Çin, İngiliz, İtalyan, Amerikan ve Fransız şirketleri daha büyük yatırımların peşinde koşuyor.
        
Doğu Afrika'nın zengin tabiat varlıklarına sahip ülkesi Uganda'nın nüfusu 30 milyon. 52 kabileden oluşan ülkede, her kabile kendi dilini konuşuyor. Ancak ülkenin resmi dili İngilizce. Uganda'nın en büyük kabilesi olan Bagandalar ülkeyi yönetiyor.
                
BÜYÜKELÇİ 1 MART'TA GÖREVE BAŞLIYOR        
Türkiye ile Uganda arasında başlatılan diplomatik ilişkiler kapsamında, Türkiye'nin Uganda Büyükelçiliği'ne Ahmet Melih Ulueren'in ataması yapıldı. Büyükelçi Ulueren, 1 Mart'ta görevine başlayacak. Diplomatik ilişkilerin ardından, iki ülke arasında ticari ilişkilerin geliştirilmesi için karşılıklı ticari heyetlerin ziyaretleri sağlanacak. Türk Hava Yolları (THY) seferlerinin başlatılması için ön hazırlıklar yapılacak.

Sayfa Yükleniyor...